Druhá fáze protiteroristické operace v Bosně

14. 11. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Protiteroristická operace - ne to, co se tak nazývá v Kyjevě - pokračuje letos na podzim v Bosně druhou fází (k první došlo v září). Bezpečnostní složky provedly v minulých dnech na pěti místech zátah proti extrémistům napojeným na struktury "Islámského státu" a zatkly řadu osob, které bojovaly v jeho řadách, případně pro něj bojovníky rekrutovaly. Zabaveny byly i zbraně a trhaviny.

Jak informuje list Dnevni avaz ZDE, při akci "Damašek" byli zatčeni Ramiz Ibrahimović, Fikret Hadžić, Senad Kljajić, Enver Lilić, Mehmed Tutmić, Kenan Okan, Berin Tahić, Salko Imamović, Halil Garanović, Samir Hadžalić a Ahmet Mušanović. Většina z jmenovaných v nedávné době bojovala v řadách ozbrojených oddílů "Islámského státu" v Sýrii.

Teroristická infrastruktura a důležitý spojovací bod pro džihádisty v dalších částech Evropy byly operací vážně zasaženy. Kořeny přítomnosti radikálních struktur v Bosně sahají do dob násilného rozpadu Jugoslávie a souvisí s tehdejší přítomností značného počtu ozbrojených muslimských extrémistů. Bosenská vláda se s nimi později rozešla ve zlém a přerušila spolupráci, nicméně některé "spící buňky" navázané nyní zejména na radikální náboženské struktury kolem imáma Bilala Bosniće zatčeného při prvním zátahu v zemi zůstaly.

Je to nadbytečné a rozumí se to samo sebou, leč kvůli různým zemanům a konvičkám je dnes v Česku přesto třeba výslovně dodat, že naprostá většina těch, kdo zásah provedli a přispěli tak výrazně k bezpečnosti v Evropě, jsou muslimové.

0
Vytisknout
7791

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2014