Soud: Miroslav Kalousek rozhodl nezákonně

17. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

Ve středu 19. 11. v 10:00 v Pirátském centru v Praze (Řehořova 19) proběhne tisková konference Pirátů k rozsudku, který padl tento čtvrtek ve sporu Jakub Michálek vs. Ministerstvo financí. Žalované rozhodnutí za ministerstvo financí podepsal Miroslav Kalousek.

Piráti ministerstvo žalovali kvůli utajování dlužníků Konsolidační agentury. Nejvyšší správní soud dal za pravdu Pirátům a ministerstvo financí musí žádost o informace, kterou podal Jakub Michálek, pirátský zastupitel v Praze, znovu posoudit.

Na tiskové konferenci, která proběhne ve středu, Jakub Michálek poskytne více informací ke kauze a představí další postup Pirátů vůči Miroslavu Kalouskovi, který rozhodl nezákonně, a Andreji Babišovi, který má nové rozhodnutí na zodpovědnost.

Jakub Michálek ke kauze říká: "Po třech a půl letech konečně soud rozhodl a dal Pirátům za pravdu. To je samo o sobe smutná vizitka toho, že vláda místo průhledného hospodaření informace nezákonně utajuje. Soudy jsou pomalé a fakticky nechrání právo občanů na informace. Je akutně třeba nestranná instituce, u které občané najdou zastání při žádání o informace, například informační komisař. Tehdejší ministr financí Kalousek utajoval informace o státem placených dluzích v České konsolidační agentuře. Budeme požadovat, aby ministr Kalousek nesl odpovědnost za své nezákonné rozhodnutí."

Dokumenty ke sporu Jakub Michálek vs. Ministerstvo financí: ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE

0
Vytisknout
12084

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2014