OSN: Téměř tisíc lidí bylo usmrceno během ukrajinského příměří

20. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Vinny jsou obě strany

Od vyhlášení příměří na východní Ukrajině bylo podle humanitární mise OSN usmrceno téměř 1000 osob, v průměru 13 lidí denně. Od 5. září, kdy bylo příměří podepsáno, do 18. listopadu zemřelo 957 osob.

"Seznam obětí roste. Civilisté, včetně žen, dětí, menšin a mnoho zranitelných jednotlivců i skupin dále trpí následky politické slepé uličky na Ukrajině," varoval vysoký komisař OSN pro lidská práva Zeid Ra’ad Zeid al-Hussein.

Tento pátek bude první výročí začátku protestů na Majdanu proti bývalé ukrajinské prokremelské vládě, které vedly ke konfliktu na východě země.

Od doby, kdy proruští vzbouřenci ovládli v dubnu pohraniční regiony na Ukrajině, celkem zahynulo na východní Ukrajině více než 4300 vojáků a civilistů. Započteno je do toho 298 lidí, usmrcených v důsledku sestřelení malajského letadla MH17 letos v červenci.

Zpráva zaznamenává vážné porušování lidských práv, jehož se dopouštějí obě strany. Jednomu ukrajinskému vojáku uřízli vzbouřenci pravou ruku, na níž měl vytetováno "Sláva Ukrajině!". Separatistu vězněného ukrajinskými jednotkami v Doněcku ukrajinští vojáci téměř udusili v igelitovém pytli a opakovaně ho bili.

V září bylo podle OSN registrováno 275 489 uprchlíků, tuto středu už 466 829.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6625

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2014