Pochod neonacistů ve Wunsiedelu nechtěně podpořil boj s extrémismem

21. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

15. listopadu obyvatelé obce Wunsiedel rozdávali banány neonacistům pochodujícím ulicemi. Přáli si, aby pochod bych dokončen, protože nevědomky přinášel peníze do fondu pro boj s neonacistickým hnutím.

Neonacisté každoročně oslavují Rudolfa Hesse, svého času pravou ruku Adolfa Hitlera. Obyvatelé desetitisícového bavorského městečka, kde Hess býval pohřben, tím nejsou nadšeni. Letos se rozhodli změnit dosavadní neúspěšné postupy proti pochodu. Za každý krok, který neonacisté během svého pochodu udělali, věnují peníze nevládní organizaci pomáhající členům krajně pravicových spolků opustit toto prostředí.

Od roku 1987, kdy Hess zemřel, se neonacisté pravidelně sjíždějí do Wunsiedelu. Jejich akce byly zakázány, ale počátkem nového tisíciletí byl zákaz zrušen. V roce 2011 se místní pokusili zbavit pochodů exhumací Hessových ostatků a zrušením hrobu. Ani to však nepomohlo.

Letos se však obyvatelé rozhodli změnit strategii a radnice za každý metr pochodu daruje deset eur na boj s neonacismem organizaci EXIT-Deutschland.

Městečko také vyrobilo transparenty a zřídilo stánky s občerstvením na trase pochodu, aby povzbudilo extrémisty. Celkem tato iniciativa vynesla za jediný den 10 000 eur.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7255

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2014