Technologie hydraulického štěpení "nese rizika srovnatelná s azbestem nebo dioxiny"

28. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Technologie hydraulického štěpení používaná k těžbě energetických surovin z ropných písků a břidlic představuje potenciální riziko srovnatelné s lékem thalidomidem, tabákem, azbestem či dioxiny, tvrdí hlavní vědecký poradce britské vlády Mark Walport.

Podle výroční zprávy publikované Walportem dějiny ukazují řadu případů inovací přijatých ve spěchu, které později měly vážné environmentální a zdravotní následky.

Kontroverzní technologie hydraulického štěpení zahrnuje čerpání chemikálií, písku a vody pod velkým tlakem do podloží, aby došlo k narušení horniny a uvolnění ropy nebo plynu. Vláda Davida Camerona tuto technologii silně podporuje.

Environmentalisté se obávají, že technologie může znečistit zásoby spodní vody, postihnout těžkou nákladní dopravou venkovské oblasti, pohltit investice, které mohou chybět v oblasti obnovitelných zdrojů a zrychlit globální změnu klimatu.

Hlavní vědecký poradce britské vlády tyto obavy potvrzuje a srovnává hydraulické štěpení s nedomyšleným používáním azbestu, benzenu, thalidomidu, dioxinů, olova v benzínu, tabáku, pesticidů, rtuti, chlóru a endokrinních disruptorů.

Inovace, které posilují závislost na fosilních palivech, jsou s uvedenými příklady plně srovnatelné.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10730

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2014