Pokles devizových rezerv a vývoj na trhu s deriváty signalizují, že Rusku hrozí bankrot

7. 1. 2015

čas čtení 4 minuty

Ruské rezervy v zahraničních měnách klesly na nejnižší úroveň od krize banky Lehman Brothers a mizí neudržitelným tempem, když se země snaží bránit rubl před důsledky úniku kapitálu.

Údaje centrální banky ukazují, že intervence za dva prosincové předvánoční týdny spotřebovaly 26 miliard dolarů, což je nejvíce od vypuknutí ukrajinské krize.

V úterý se kurs ruských CDS, které měří riziko bankrotu, zvedl o 100 bodů na celkových 630, než opět mírně poklesl. Podle společnosti Markit to signalizuje očekávanou 32% pravděpodobnost, že v příštích pěti letech dojde ke státnímu bankrotu. To je nejvíce od doby, kdy klesající ceny ropy a dopad západních sankcí ochromily ruskou ekonomiku.

Celkový objem rezerv klesl za rok z 511 miliard na 388 miliard. Kreml již použil třetinu toho co zbývá na podporu domácí ekonomiky v roce 2015, což výrazně omezuje objem toho, co lze ještě použít na obranu rublu.

Institut pro mezinárodní finance (IIF) tvrdí, že hranice, kdy objem rezerv nebezpečně poklesne, se nachází na úrovni 330 miliard dolarů, vzhledem k citlivosti ruských firem vůči dolaru a chronickému úniku kapitálu.

Intervence v prosinci stabilizovaly kurz měny po spektakulárním poklesu, který se hrozil vymknout kontrole, avšak úleva se ukázala být krátkodobá.

Rubl v úterý znova prudce oslabil na 64 za dolar. Od Vánoc ztratil již více než 20% a důsledky propadu se v rostoucí míře šíří do Běloruska, Gruzie a dalších ekonomik úzce napojených na Rusko.

Existují známky toho, že krize může podkopat Putinův projekt Eurasijské ekonomické unie ještě dříve, než bude spuštěn. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko trvá na tom, aby byl vzájemný obchod s Moskvou dolarizován, zatímco kazašský prezident Nursultan Nazarbajev varoval, že ruská krize představuje "vážné riziko" pro nový integrační projekt.

Obchodování s rublem je závislé na ceně ropy Brent, která tento týden opět klesá a spadla na pětileté minimum 51,50 dolaru za barel. Pokud by cena klesla na 45 dolarů nebo níž a udržela se tam, "Rusko bude čelit velkému problému," říká Michail Liluashvili z Oxford Economics. Podle něj bude muset centrální banka nechat rubl padat a inflace může dosáhnout 20%.

V krizovém scénáři centrální banky může HDP poklesnout o 4,7%, pokud by se cena ropy ustálila na 60 dolarech. Po prosincovém zvýšení úrokové sazby z 9,5 na 17% mohou být však škody větší. Podle BNP Paribas každé zvýšení sazby o 1% s ročním zpožděním přinese pokles HDP o 0,8%. Taťána Čembarovová z BNP tvrdí, že situace je horší než v roce 2008, kdy Rusko muselo na záchranu bank vynaložit 170 miliard dolarů. Tentokrát nemá dost rezerv k pokrytí zahraničního dluhu a vstoupilo do krize s dvojnásobnou závislostí na úvěrech než minule.

Putin uvalil částečnou kontrolu na pohyb kapitálu, když nařídil firmám prodat rezervy v cizích měnách. Tím byl získán čas a na pár dní to zastavilo pokles rublu, ale jde o zastřenou formu vyčerpání rezerv, protože řada společností potřebuje dolary na splácení dluhů. Řada těchto společností je páteří ruské ekonomiky nebo energetického sektoru, takže stát nemůže připustit jejich bankrot. Rosněfť žádá o státní pomoc ve výši 46 miliard dolarů, aby mohl splácet a investovat.

Celková zadluženost ruského státu, firem a státních entit dosahuje 654 miliard dolarů. Měsíčně je třeba splácet přibližně 10 miliard dolarů, přičemž kvůli sankcím nemá Rusko přístup na kapitálové trhy a nemůže si vzít půjčky.

Lubomir Mitov z IIF tvrdí, že pokles cen ropy může vyvolat deficit běžného účtu v rozsahu 3,5% HDP. Každý pokles ceny ropy o 10 dolarů znamená pokles výnosů z exportu o 2% HDP. Zmíněné přistupuje k chronickému úniku kapitálu a kolapsu vnitřního financování v důsledku sankcí. Chybějící prostředky k financování ekonomiky mohou brzy dosáhnout 10% HDP a vystavit tak rubl nesmírnému tlaku. Úroky z dluhů v cizí měně se náhle zdvojnásobily a zatímco vývozci surovin dostávají zaplaceno v dolarech, developeři a domácí společnosti musejí platit v rublech. Nejhůře jsou postiženy malé společnosti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12555

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2015