Spolkový kriminální úřad: V Německu působí "stovky" radikalizovaných islamistů

14. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Spolkový kriminální úřad (Bundeskriminalamt, BKA) vydal tajnou zprávu, která nyní unikla do tabloidu Bild. Podle ní je do teroristických aktivit v Německu zapojena asi tisícovka radikalizovaných islamistů, z nichž 260 představuje vážnou bezpečnostní hrozbu. Úřady přitom nemají prostředky k nepřetržitému sledování ani těch nejnebezpečnějších.

V posledních letech v Německu narostl počet příznivců radikalizovaných příznivců sunnitské verze islámu (salafistů). V roce 2012 jich bylo asi 4 500, ale dnes už jich je kolem 7 000. Asi 10% z nich je podle odhadu BKA schopno provádět násilné útoky. Jsou organizováni v celkem třiceti islamistických skupinách, které působí nejen ve velkých městech jako Berlín, Düsseldorf nebo Frankfurt nad Mohanem, ale také v regionálních centrech jako Aachen, Bonn, Siegen nebo Solingen.

Aktivity německých islamistů byly výrazně povzbuzeny islamistickým násilím na Blízkém východě. Podle BKA se bojů v Iráku a Sýrii zúčastnilo na 600 německých občanů, část z nich konvertité a 65 žen. Asi desetina jich přitom byla zabita, včetně deseti osob, které zemřely při sebevražedných bombových útocích.

Asi 260 džihádistů se vrátilo ze Sýrie a Iráku a nyní představují pro německou policii a zpravodajské služby velkou výzvu. PO útocích v Paříži by každý z podezřelých měl být nepřetržitě sledován, což by ovšem i při vysoké míře automatizace vyžadovalo zhruba 24 specialistů v nepřetržité službě. Úřady nemají tolik personálu ani prostředků, aby úkol zvládly.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
6102

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2015