Tony Blair tajně spolupracoval s režimem Muammara Kaddáfího na mučení libyjské opozice

24. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Tým londýnských právníků vypracoval dokumentaci, založenou na libyjských vládních listinách, z níž vyplývá, že britská vláda Tonyho Blaira tajně spolupracovala s režimem Muamara Kaddáfího a posílala mu na mučení libyjské disidenty.

Británie a Libye za vlády Tonyho Blaira společně unášely libyjské disidenty z nejrůznější zemí zvěta a převážely je do Tripolisu na mučení.

Tony Blair napsal v roce 2007 osobní dopis plukovníku Muammaru Kaddáfímu, v němž mu děkuje za "vynikající spolupráci" protiteroristických úřadů Británie a Libye. Dopis začíná "Milý Muammare" a končí "Všechno dobré, tvůj navždy, Tony."

Dopis byl nalezen mezi stovkami dokumentů získaných z libyjských vládních úřadů po revoluci v roce 2011.

Právníci připravují žaloby o odškodné proti britské vlády jménem více než desítky Kaddáfího oponentů, na něž se zaměřily akce briských a libyjských bezpečnostních úřadů. Tito disidenti byli vězněni v Saúdské Arábii, deportováni z Mali do Libye anebo vězněni v Británii.

Šest Libyjců a vdova sedmého a pět britských občanů libyjského a somálského původu žaluje na základě tajných libyjských vládních dokumentů britskou vládu za věznění neprávem, za vyděračství, za zneužívání veřejného úřadu a za spiknutí působit fyzické útoky.

Blairův podbízívý dopis Kaddáfímu vychází najevo v době, kdy se v Británii ocitá zahraniční politika bývalé labouristické vlády pod značnou kritikou. Tony Blair tento týden odmítl, že zdržuje už šest let zveřejnění Chilcottovy nezávislé zprávy o válce v Iráku. Očekává se, že zpráva bude Blaira kritizovat.

V Libyii v současnosti dochází k násilí a vládne tam hospodářský chaos. Soupeřící polovojenské jednotky ostřelují obytné oblasti, ničí letiště a zapalují ropné rafinerie ve snaze získat moc a vliv.

Z libyjských vládních dokumentů vyplývá, že britská rozvědka MI5 a MI6 poslala do Libye více než 1600 otázek pro výsledky dvou šéfů libyjské opozice poté, co byli s britskou pomocí uneseni a deportováni do jednoho z Kaddáfího vězení. Oba muži svědčí, že byli tvrdě mučeni.

Další podrobnosti a faksimile Blairova trapného dopisu jsou ZDE

0
Vytisknout
7850

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2015