O státním převratu v Makedonii

4. 2. 2015

čas čtení 7 minut

Makedonské úřady v sobotu posunuly politickou bitvu v zemi za bod nenávratu, když senzačně prohlásily, že zabránily státnímu převratu organizovanému opozičním lídrem Zoranem Zajevem.

Kromě Zajeva byli zatčeni tři lidé, včetně bývalého činitele kontrarozvědky, jeho ženy a jednoho ze Zajevových spolupracovníků, na základě obvinění ze špionáže a násilí vůči představitelům státu. Lídr sociálně demokratické strany SDSM zůstává na svobodě, ale byl mu zabaven pas.

Zprávy se objevily na dramatické tiskové konferenci premiéra Nikoly Grujevského. Televizní vysílání tureckých muzikálů a dalších pravidelných programů bylo přerušeno živým vysíláním jeho projevu na všech hlavních televizních kanálech, což, jak by mnozí řekli, je přiměřené pro režim ve stylu Ázerbajdžánu.

Grujevski tvrdí, že se několikrát setkal s lídrem opozice a že se ho Zajev pokoušel vydírat dokumenty získanými od zahraničních tajných služeb, které dokazují, že je vláda zkorumpovaná a škodí. Podle Grujevského byl Zajev připraven vyměnit dokumenty za vytvoření udržovací vlády s účastí SDSM.

Premiérův dramatický krok přišel poté, co Zajev opakovaně prohlásil, že bude publikovat politickou "bombu", jež odhalí škody vyvolané vládou v takovém měřítku, že jí nezbude než rezignovat.

Pokud by jen zlomek pověstí o obsahu dokumentů byl pravdivý, Grujevski by nepochybně měl problém. Zdroje blízké SDSM říkají, že dokumenty, které Zajev vlastní, obsahují důkazy, že vládní představitelé byli zapojeni do volebních podvodů, odposlouchávali telefonní hovory tisíců osob, volali soudcům, aby je instruovali ve věci rozsudků, a podobně.

Od okamžiku, kdy Zajev v říjnu poprvé vyšel na veřejnost se svým tvrzením, se každý ptá: Kdy svou "bombu" odpálí? Pokud opozice opravdu získala důkazy o korupci ve velkém měřítku, proč si ho nechává pro sebe? Stejně tak je důležité, zda Zajev opravdu provedl pokus vyměnit dokumenty za pozici v udržovací vládě.

Další zvrat nastal v pondělí, když provládní televize zveřejnila videozáznamy, které se nějak dostaly na YouTube, natočené v premiérově úřadu, které ukazují Zajeva, jak před Grujevským připouští, že dokumenty pocházejí od zahraničních tajných služeb. Tajný záznam dál podpořil podezření, že jde o připravenou léčku na opozičního lídra.

Pokud se Zajev pokoušel Grujevského vydírat, jednal hloupě, naivně a zcela neobhajitelně.

Jinou otázkou je, proč Zajev vůbec oznamoval, že vlastní tento materiál, což dalo Grujevskému čas na vytvoření léčky, která zničila opozici a zabránila, aby se materiál dostal na denní světlo.

Podívejme se také na druhého hráče pokrru, Grujevského. Je u moci od roku 2006, úspěšně omezil demokratické svobody, zrušil hlavní nezávislá média a omezil kritické hlasy na především internetová média, která mají malý okruh čtenářů.

Zřetelně se inspiruje populistickými neliberálními režimy Viktora Orbána v Maďarsku a Recepa Erdogana v Turecku a vůbec ho nezajímají výrazy znepokojení přicházející z Bruselu a Washingtonu, pokud má pod kontrolou situaci v zemi.

Nejen že prostřednictvím sofistikované propagandistické mašinérie dovedně řídí veřejné mínění, také znova a znova prokazuje, že jej nelze podceňovat. Jeho poslední krok je jen dalším důkazem.

Pokud budeme na chvíli předpokládat, že některé z pověstí byly pravdivé, pokud se nějaké důkazy o šokujících tvrzeních dostanou na veřejnost, Grujevski by byl v úzkých. Proto mnozí vidí celé sobotní drama coby zoufalý krok nebezpečného muže zahnaného do úzkých, zvlášť v době rostoucího napětí v zemi s řadou protestů proti jeho vládě.

Plán není bez chyb. Někteří profesoři trestního práva mají pochybnosti, zda získání dokumentů od zahraniční zpravodajské agentury je zločinem. Špionáž zahrnuje sběr a předávání dokumentů cizím agenturám, nikoliv naopak.

Současně také tvrdí, že zveřejnění materiálu dokazujícího zneužívání moci, ať už pochází od cizích služeb nebo ne, by bylo pokusem svrhnout vládu a nahradit ji jinou, ale nikoliv spiknutím s úmyslem podkopat ústavní zřízení.

Nicméně v makedonském prostředí je pravděpodobné, že tento typ legální kritiky zůstane pohřben na marginálních webech, zatímco hlavní narativ bude starostlivě šířen vládním PR a mediálním aparátem.

Teď když byl opoziční lídr obviněn ze špionáže, násilí a dalších činů, dalším logickým krokem je odpálit takzvanou bombu. Jistě proto vládnoucí strana a provládní mediální sdružení nařídily médiím, aby nepublikovaly nic, co by se k aféře vztahovalo, což znamená aby se neodvážily dotknout žádného materiálu, který by nyní SDSM mohla zveřejnit.

To zaručí mlčení všech hlavních mainstreamových médií, stejně jako to umožní úřadům, aby stíhaly nezávislé weby, které by riskovaly zveřejnění inkriminovaného materiálu.

V Makedonii se takové hrozby neberou na lehkou váhu. V posledních několika letech se ukázalo, že není problém novináře usvědčit a zavřít.

Ideálním výsledkem teď pro vládu bude, pokud média zůstanou zticha, jen minimální množství informací starostlivě filtrovaných vládou se dostane na veřejnost, zatímco Zajev bude tahán po soudech, dál diskreditován a možná na dlouho odstaven. V době kdy proces skončí různí spindoktoři zajistí, aby se o věci už nemluvilo.

Mezitím EU reaguje jen nejslabšími a nejneurčitějšími prohlášeními. Tvrdí, že očekává "nezávislé a transparentní vyšetřování", jakoby táž EU nepsala každoroční zprávy dokumentující stranickou kontrolu nad makedonskou justicí.

USA, Německo a Británie vyjádřily znepokojení nad vážnými obviněními podobným opatrným tónem.

Pokud SDSM počítá s podporou mezinárodního společenství, rozhodně sází na špatného koně. Brusel a Washington opakovaně ukázaly, že starost o stabilitu překonává všechny obavy ohledně demokracie. To se teď nezmění. S tolika jinými tématy vyžadujícími pozornost, od Řecka přes Ukrajinu až po Sýrii, tento typ bizarní zápletky pouze přispívá k pocitu hluboké únavy, když dojde na Makedonii. Dokud se Grujevskému podaří udržet zdání demokracie, může počítat s tím, že mu i projde vražda. Jestliže Zajev skončí ve vězení, pokud jsou dokumenty v pořádku, tak budiž.

Jediný způsob, jak by se SDSM mohla tomuto scénáři vyhnout, zachránit si tvář a to co zbývá z její důvěryhodnosti, by bylo okamžitě zveřejnit dokumenty, které vlastní, a doufat, že se informaci podaří rozšířit. Jinak jsou jednou provždy vyřízeni.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
15715

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2015