Šéfka skotských nacionalistů:

Britští labouristé musejí rozbít "útulný londýnský konsensus o politice škrtů", mají-li získat podporu skotských nacionalistů

12. 2. 2015

čas čtení 1 minuta

Šéfka strany skotských nacionalistů Nicola Sturgeon konstatovala ve středu v přednášce v Londýně, že má-li její strana po květnových volbách podpořit v Dolní sněmovně britské labouristy, budou muset opustit politiku škrtů. Z průzkumů veřejného mínění znovu a znovu vyplývá, že skotští nacionalisté budou zřejmě po květnových volbách rozhodovat o rovnováze sil v britském parlamentu. Bez jejich podpory nebudou labouristé ani konzervativci schopni utvořit vládu, ovšem sociálnědemokratičtí skotští nacionalisté anglické konzervativce v žádném případě nepodpoří.

Sturgeonová argumentovala, že by britská vláda měla v příštím pětiletí investovat do veřejných služeb 180 miliard liber. Britský státní dluh by přitom stále klesal, ale přitom by Británie mohla investovat do infrastruktury, do inovací a do růstu ekonomiky. Poukázala na to, že současná politika škrtů konzervativní vlády selhala. Zdůraznila: Hospodářská politika nemůže být samoúčelná: je jen prostředkem k umožnění občanů, aby mohli vést šťastný, zdravý a uspokojivý život. Rozpočtový deficit podle Sturgeonové je jen příznakem hospodářských potíží, není jejich příčinou. Škrty nejvíce dopadly na ženy, invalidy a na lidi s nízkýmki příjmy. Nejzranitelnější členové společnosti nesou nejtěžší břemeno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5835

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2015