Volby v Izraeli: Těsné výsledky mezi Netanyahuem a Herzogem

17. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Dosavadní izraelský premiér Binyamin Netanyahu zaznamenal podle průzkumů provedených u východů z volebních místností volební úspěch, protože neprohrál a zdá se, že výsledky izraelských voleb jsou nerozhodné mezi ním a levostředovým předákem Jicchakem Herzogem. Zdá se, že obě soupeřící strany získají každá 27 parlamentních křesel a Likud možná 28.

Navzdory nerozhodnému výsledku Netanyahu už na Twitteru oznámil "obrovské vítězství" pro svou stranu Likud, které je "velkým vítězstvím pro lid Izraele".

Pokud se výzkumy provedené u východů z volebních místností prokáží jako pravdivé, Netanyahu by měl schopnost utvořit koalici, přestože izraelský prezident Reuven Rivlin naznačil, že bude usilovat o vládu národní jednoty.

Činitelé levostředové Sionistické unie trvají na tom, že neuznají svou porážku a utvořili vyjednávací tým ve snaze sestavit koaliční vládu bez strany Likud.

Největším vítězem voleb je však nová středopravicová strana Kulanu Moše Kahlona, populárního bývalého ministra strany Likud, který možná bude mít v koaličním vyjednávání největší vliv.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6288

Diskuse

Obsah vydání | 18. 3. 2015