Spojené státy "přehodnotí" podporu Izraele v OSN

20. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Bílý dům ve čtvrtek narýsoval perspektivu stažení klíčového diplomatického krytí pro Izrael v OSN, poté co ve volbách zvítězil Benjamin Netanjahu.

Bílý dům je rozhněván volebním slibem blokovat vytvoření palestinského státu a varoval, že základ jeho politiky podpory Izraele byl podkopán.

Spojené státy často v OSN vetovaly kroky vedoucí k uznání palestinského státu. Nyní tvrdí, že to bylo podmíněno podporou myšlenky palestinského státu.

Bílý dům oznámil, že nebylo přijato politické rozhodnutí, ale poznamenal, že v minulosti "chránil Izrael před izolací od mezinárodního společenství.

Mezitím Netanjahu ustoupil od svých slibů a sdělil NBC, že není proti dvoustátnímu řešení, ale že právě teď pro ně možná není ten správný čas.

Před volbami ovšem politik tvrdil, že nepřipustí vznik palestinského státu a slíbil také tisíce nových domů pro osadníky na palestinských územích ve Východním Jeruzalémě. .

Obama, který má s Netanjahuem velmi napjaté vztahy, mu telefonicky gratuloval ke znovuzvolení teprve s dvoudenním zpožděním.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11089

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2015