NADCHÁZEJÍCÍ BRITSKÉ VŠEOBECNÉ VOLBY:

Šéf britských labouristů v televizní debatě odmítl spolupráci se skotskými nacionalisty

17. 4. 2015

čas čtení 6 minut

V poslední televizní debatě před nadcházejícími britskými všeobecnými volbami odmítl šéf britských labouristů Ed Miliband nabídku předsedkyně skotských nacionalistů Nicoly Sturgeonové na vytvoření protikonzervativní koalice. Vyjádřil se, že riziko jednotě Velké Británie je příliš veliké.

V závěru víceméně rutinní debaty mezi pěti předsedy opozičních politických stran (šéf britských konzervativců David Cameron se debaty odmítl účastnit) se vyjevilo prohlubující se soutěžení mezi šéfkou skotských nacionalistů Sturgeonovou a předsedou britských labouristů Edem Milibandem. Skotští nacionalisté jsou zejména pod vedením Sturgeonové výrazně levicovou stranou, podporující sociální spravedlnost. Britští labouristé flirtují s pravicí. Sturgeonová v debatě opakovaně zdůrazňovala:

"Mohu pomoci labouristům, aby získali větší odvahu a vykopli Davida Camerona z Downing Street. Neodmítejte to. Občané vám to nikdy neodpustí. Jde o to, abychom vyvolali skutečné změny v této zemi. Skutečné změny pro lidi po celé Británii. Vy byste opravdu chtěl raději vidět, aby se Cameron vrátil do Downing Street, než abyste spolupracovat se skotskými nacionalisty? To přece nemůže být váš postoj."

Miliband její námluvy odmítl: "Máme mezi sebou hluboké rozdíly. Proto neutvořím koalici se skotskými nacionalisty. Neohrozím jednotu Velké Británie. Mou odpovědí je bohužel Ne."

Za nepřítomnosti Davida Camerona se Miliband snažil vytvářet dojem, že je budoucím britským premiérem. V závěru devadesátiminutové televizní debaty vyzval Camerona, aby se s ním účastnil ještě jedné předvolební televizní debaty.

Podle rychle provedeného průzkumu veřejného mínění společností Survation pro Daily Mirror byl vítězem debaty Miliband s podporou 35 procent, na druhém místě se umístila Sturgeonová s 31 procenty, na třetím místě kontroverzní představitel ultrapravicové a euroskeptické strany UKIP Nigel Farage se 27 procenty. Šéfka britské Strany zelených Natalie Bennett získala 5 procent a šéfka welšské strany Leanne Wood 2 procenta.

Názory se různí na to, zda se měl debaty účastnit i Cameron, avšak konzervativci budou zjevně debaty využívat, aby před volbami varovali před "koaličním chaosem", kdy labouristé budou závislí na skotských nacionalistech.

Miliband předem věděl, že jeho účast v debatě bude riskantní, protože ho může izolovat trojice šéfů levicových stran - Sturgeonová, Bennettová a Woodová - jako mluvčího profláknuté westminsterské politiky škrtů.

Miliband zaútočil na Sturgeonovou, že prý údajně usiluje o koalici s labouristy, avšak ve skutečnosti vytváří koalice se všemi ostatními stranami, jen ne s labouristy. "Mohu vám garantovat, že se můžete zbavit vlády konzervativců, když prostě budete hlasovat pro labouristy."

Miliband poukázal na to, že Sturgeonová nevyloučila druhé referendum o skotské nezávislosti a že požaduje plnou fiskální autonomii pro Skotsko, což by vyžadovalo škrty ve výši 7 miliaard liber. Dodal: "Respektuju váš názor, že chcete rozbít Británii, ale to není můj názor. Myslím, že by to byla pro britské pracující katastrofa."

Sturgeonová vášnivě odpověděla: "Nikdy nebudu vyjednávat s konzervativci. To říkám naprosto jasně. Volby ukáží, že Ed Miliband není dostatečně silný na to, aby se konzervativců dokázal zbavit sám. Budu spolupracovat s labouristy, s Leanne i s Natalií, abychom se zbavili konzervativců. Ale Edovi chci říci, že chci nahradit konzervativce něčím jiným, něčím lepším, něčím pokrokovějším, protože tato země vyloženě volá po pokrokové změně. To je moje nabídka Edu Milibandovi. Jestliže je připraven být lepším než konzervativci, jsem připravena s ním spolupracovat a konzervativce nahradit, a myslím, že to chce mnoho lidí. Takovýmto způsobem můžeme vytvořit lepší politiku pro lidi nejen ve Skotsku, ale po celé Británii. Je to o příležitosti využít alternativu k politice škrtů. Ed jde do voleb, aniž by slíbil, že poskytne státnímu zdravotnictví peníze, které to zdravotnictví potřebuje. To, co já říkám, je že mohu pomoci labouristům nabýt odvahy a realizovat změny, které potřebujeme. Chci samozřejmě, aby byl slyšen hlas Skotska, ale na druhém místě mi jde o to, abychom realizovali skutečné změny. Ede, neodmítejte to a nevpouštějte znovu Davida Camerona do Downing Street."

Další drama v debatě vyvolal ultrapravicový politik z UKIP Nigel Farage, jediný hlas pravice v debatě, který obvinil BBC, která debatu vysílala, že záměrně pro debatu pozvala jen levicové diváky. ((Moderátor diskuse to suše odmítl a poukázal na to, že obecenstvo pro debatu vybrala pro BBC nezávislá firma pro průzkum veřejného mínění tak, aby bylo vyvážené, že výběr diváků neměl nic společného se samotnou BBC.) Pak Faarage obvinil Milibanda, že lže ohledně přistěhovalectví. Pokračoval: "Musíte jednat čestně a přiznat, že když jste členem Evropské unie, nemůžete udělat nic. Chceme kontrolovat své hranice a zavést bodový systém australského stylu, abychom si mohli volit množství a druh lidí, kteří přicházejí do naší země."

Miliband varoval, že UKIP chce zprivatizovat zdravotnictví. Nato na něj Farage zařval: "Přestaňte lhát! UKIP věří ve zdravotnictví zadarmo. On lidem lže. Musíme zajistit, aby přistěhovalectví odpovídalo našim ekonomickým potřebám."

Sturgeonová k tomu řekla: "Zastupuji komunitu v Glasgow s vysokým množstvím východoevropských přistěhovalců. Řešením je potlačit šéfy gangů a investovat do veřejných služeb. My jsme přece národem imigrantů - nechceme žádná omezení. Co potřebuje naše ekonomika, co by mělo ovlivňovat naše rozhodnutí o imigraci?"

Z ekonomických analýz vyplývá, že imigrace přináší Británii obrovský prospěch, stejně jako členství Británie v EU.

Z předvolebních průzkumů vyplývá, že labouristé skutečně nebudou schopni utvořit vládu bez skotských nacionalistů, kteří zcela ovládnou veškerá londýnská parlamentní křesla za Skotsko. Dosud zajišťovali labouristům volební vítězství právě skotští voliči, neboť Skotsko je o hodně levicovější než Anglie, jenže poté, co se labouristé v loňském referendu spojili s konzervativci v boji proti skotské nezávislosti, ztratila Labouristická strana ve Skotsku skoro všechnu svou volební podporu a skotští občané začali masově podporovat skotské nacionalisty. Ani labouristé ani konzervativci zřejmě nebudou schopni bez dalších koaličních stran získat parlamentní většinu. Zdá se, že pro konzervativce ani nebude žádná strana, která by je byla schopna a ochotna podpořit tak, aby získali v parlamentě majoritu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6853

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2015