Ředitel FBI: Holocaust byl dílem "Němců, Poláků a Maďarů"

18. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Ředitel FBI James B. Comey zveřejnil v deníku Washington Post svůj první text. List publikoval jeho vystoupení v Muzeu holocaustu. Comey promluvil mj. o tom, že každému novému zaměstnanci nařizuje návštěvu muzea, aby se poučil, že "i dobří lidé pomáhali vraždění milionů", když se poddali vůli nacistů. A v prvé řadě jmenoval Němce, Poláky a Maďary.

Comey pochází z rodiny irských katolíků a prohlásil, že již jako teenager pochyboval ohledně víry v Boha, když se dověděl o milionech Židů zabitých nacisty. A nyní každého nového analytika nebo agenta posílá povinně do muzea.

"Chci aby viděli, že ačkoliv vraždění vedli choří a zlí lidé, ale k těmto chorým a zlým lídrům se připojili a následovali je lidé, kteří milovali své rodiny, nosili nemocnému sousedovi polévku, chodili do kostela a přispívali na charitu.

Dobří lidé pomáhali vraždění milionů. A to je nejstrašnější poučení ze všech - že samotná naše lidskost nás činí schopnými, nebo dokonce náchylnými, vzdát se své individuální morální odpovědnosti vůči skupině, kde se jí může zmocnit zlo. Být tak zastrašeni těmi u moci. Přesvědčit sami sebe téměř o čemkoliv.

Vrazi a pomahači z Německa, Polska a Maďarska a tak mnoha, mnoha dalších míst ve svých myslích nespáchali nic špatného," prohlásil ředitel FBI.

Mluvčí polského velvyslanectví Marcin Wojciechowski dnes na Twitteru napsal, že ambasáda ve Washingtonu reagovala na "nepřípustné formulace" na adresu Polska a požádala v této věci o vysvětlení.

Why I require FBI agents to visit the Holocaust Museum ZDE

Podrobnosti v polštině: ZDE

0
Vytisknout
13400

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2015