Někteří američtí politikové požadují, aby USA šířily protiruskou kontrapropagandu

26. 4. 2015

čas čtení 4 minuty

Rozsáhlé mediální sítě šířící ruskou propagandu možná nepřesvědčily většinu světa, že na Ukrajině vládnou nacisté, že Krym byl anektován v rámci lidového povstání, ani, že je Německo státem, který selhal. Vlna dezinformací z Ruska však přesvědčila některé americké politiky, že ruská propagandistická síť je největším nebezpečím americké bezpečnosti v Evropě od rozpadu Sovětského svazu.

Čelní členové amerického Kongresu naléhají, aby Spojené státy uvedly do provozu vlastní propagandistickou mašinérii, která zůstává od ukončení studené války ve východní Evropě víceméně v nečinnosti. Požadují, aby Hlas Ameriky hrál otevřeněji propagandistickou roli.

Na Západě je nejznámější hlásnou troubou televize RT, dříve známá jako Russia Today. Kritikové poukazují na to, že pod záminkou, že tato televizní stanice zpochybňuje mainstreamové zpravodajství - její motto je "ptejte se víc!" - cílem stanice je diskreditovat kritiky moskevské vlády a ospravedlňovat jednání Moskvy právě způsobem, který používá americká Fox News k propagandistické interpretaci americké války v Iráku, k obhajování mučení, které provádí CIA, a ke zpochybňování loajality prezidenta Obamy.

"Ruská propaganda je někdy tak šílená, říká tak nemožné věci, že nezpůsobuje, že by jí lidé věřili, ale likviduje jejich obranu," vysvětluje Kadri Liik z Evropské rady pro zahraniční vztahy v Londýně. "Nejsou to jen lži, jak to dělala sovětská propaganda. Je to daleko sofistikovanější. Je to určitý druh násilí proti mysli."

Ohniskem západního znepokojení je vliv Kremlu na veřejné mínění v pobaltských zemích - na Litvě, v Lotyšsku a v Estonsku, kde, jak tvrdí američtí činitelé, se Moskva snaží posílit promoskevský nacionalismus v rusky mluvící menšině a ochromit podporu pro Evropskou unii a NATO.

Británie a Dánsko požadují, aby Evropská unie poskytla finanční podporu nezávislým televizním a rozhlasovým stanicím vysílajícím v ruštině. Američtí kongresmani chtějí, aby Hlas Ameriky přestal vysílat nezávislé zpravodajství a aby explicitně začal podporovat americkou zahraniční politiku. Totéž by měla dělat americká televize vysílající do zahraničí. Toto vysílání by se prý mělo silně rozšířit.

Proti tomu se ale brání američtí činitelé, kteří tvrdí, že to podvrátí důvěryhodnost západního vysílání, které už někteří lidé považují za propagandu, a bude to hrát do rukou Kremlu, který bude poukazovat na tom že zahraniční zpravodajství není o nic víc důvěryhodné než vysílání z Moskvy.

Americká Broadcasting Board of Governors, která spravuje Hlas Ameriky a podobné stanice, vysílající na Blízký východ, na Kubu a do Asie, chce vytvořit celou řadu ruskojazyčných televizních stanic, které by byly provozovány pobaltskými státy, které by využívaly populistických amerických pořadů a vysílaly i důvěryhodné místní zpravodajství.

Američtí činitelé jsou také znepokojeni, že Kreml ovlivňuje bývalé státy sovětského východního bloku. Desítky profesionálně provozovaných promoskevských serverů vznikly v České republice, v Maďarsku, na Slovensku a v Bulharsku. Tyto servery často využívají zklamání lidí, že pád komunismu nevedl k splnění jejich nadějí, a ukazují západní Evropu v úpadku a Rusko jako budoucnost. Spojené státy tvrdí, že tyto servery podporuje malá armáda internetových trollů a Moskvou financované analytické organizace.

Liik pochybuje, že západní úsilí změnit názory lidí sympatizujících s Moskvou bude mít úspěch. "Máme totiž problém s tím, co chceme komunikovat. Nežijeme totiž podle toho, co kážeme," argumentuje a poukazuje na to, že americká a evropská tvrzení, že USA a Evropa podporují lidská práva a demokratické svobody, vypadají pokrytecky, když lidé pohlédnou na Blízký východ, a politika vypadá, že je zkorumpovaná penězi.

"Když žijete v Londýně, víte, že tomu tak ve většině případů není. Ale když jste Rus, když o tom čtete, tak si řeknete, samozřejmě, tak to funguje, všechno je na prodej, je to stejné jako v Rusku. Myslím, že dost dobře nechápeme, jak lidé vnímají západní politický model, jak lidé, kteří žijí v jiných společnostech, interpretují naši realitu prostřednictvím vlastních zkušeností."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7700

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2015