Whistleblower: "Jaderné ponorky ve Skotsku jsou nebezpečné"

17. 5. 2015

čas čtení 4 minuty

Britské jaderné ponorky na skotské základně Faslane mají problémy s vážným porušováním bezpečnostních opatření, jejich správa je narušována četnými bezpečnostními chybami a představují "katastrofu, k níž může dojít každou chvíli". To tvrdí inženýr, který na základně pracoval, vystoupil jako whistleblower a nyní ho hledá vojenská policie.

William McNeilly (25), který byl ve službě na jaderné ponorce HMS Victorious od ledna do dubna letošního roku, varuje, že jaderné střely Trident, jimiž je ponorka vybavena, jsou zranitelné vůči teroristickému útoku "který by usmrtil naše lidi a zničil naši zemi". Infiltrátoři mají "perfektní příležitost odpálit jaderné hlavice proti Británii".

McNeilly vypracoval osmnáctistránkovou zprávu "The Nuclear Secrets (Jaderná tajemství)", která popisuje alarmující stav britského stárnoucícho britského jaderného deterentu, který není obsluhován dostatečným množstvím zaměstnanců". McNeilly odešel bez povolení před týdnem ze zaměstnání a nyní ho hledá vojenská policie. "Tohle je větší než jsem já, je to větší než my všichni," tvrdí. "Jsme tak blízko jaderné katastrofě, že je to šokující, a přesto všichni to riziko veřejnosti přijímají. Jestliže nebudeme jednat teď, životy by mohly být zničeny na celé generace."

Riziko je "extremně vysoké". "Pokud nedojde ke změnám, téměř určitě dojde k jaderné katastrofě."

McNeillyho zpráva tvrdí, že ponorky Trident jsou postiženy 30 bezpečnostními problémy. K nim patří špatně prováděné testy, zda by bylo možno jaderné hlavice bezpečně odpálit, pálení toaletního papíru, které vyvolalo požár v té části ponorky, kde jsou umístěny jaderné hlavice, a skutečnost, že tašky a bezpečnostní průkazy nejsou kontrolovány.

McNeilly také poukazuje na to, že poplachové zařízení bylo vypnuto, protože se automaticky spouštělo příliš často, že jsou ignorovány bezpečnostní procedury pro jaderné hlavice a přísně tajné informace nejsou střeženy.

"Je to jen otázka času, kdy se k nám dostane psychopat nebo terorista," dodává. "Sloužil jsem s některými lidmi, kteří projevovali jasné psychopatické tendence."

Britské námořnictvo zahájilo vyšetřování McNeillyho analýzy a spolupracuje s civilní policií ve snaze ho najít. Charakterizuje jeho kritiku jako "subjektivní a nezdokladovanou" a zdůrazňuje, že ponorky nikdy nevyplouvají na otevřené moře, aniž by byly naprosto bezpečné.

Šéf poslanecké skupiny skotských nacionalistů v londýnském parlamentě Angus Robertson požaduje plné vysvětlení a nápravné akce. "Tato odhalení, pokud jsou pravdivá, jsou nesmírně znepokojující. Je to děsivý katalog vážných narušení bezpečnostních procedur," konstatoval.

McNeilly tvrdí, že došlo k "naprostému utajní" toho, co se stalo, když se jaderná ponorka HMS Vangard v Atlantiku v únoru 2009 srazila s francouzskou ponorkou Le Triomphant. Cituje vysokého důstojníka z ponorky Vanguard, který tehdy řekl: "Mysleli jsme si, tak to je konec, všichni zemřeme."

V důsledku srážky se uvolnily lahve se stlačeným vzduchem. "Museli se vracet na základnu pomalu, protože kdyby jedna z lahví se stlačeným vzduchem explodovala, vyvolalo by to řetězovou reakci a ponorka by šla ke dnu."

McNeilly také vylíčil cenou řadu problému s technologií, včetně toho, že do ponorky pronikala mořská voda, zatopené oddělení pro torpéda a nefunkční záchody. Oddělení pro jaderné hlavice bylo využíváno jako tělocvična a hlášením z reproduktorů v ponorce nebylo možné rozumět.

Tvrdí, že si dával velký pozor, aby neprozradil žádná vojenská tajemství. Nedostatky opakovaně oznamoval nadřízeným, kteří ho ignorovali.

List Sunday Herald dodává, že je nemožné nezávisl verifikovat veškerá McNeillyho obvinění. Nezávislý expert na jaderné ponorky John Large listu sdělil, že podle něho je McNeillyho zpráva přesvědčivá, i když možná McNeilly některé skutečnosti, které viděl, neinterpretoval správně. Large dodal: "I v tom případě, že má pravdu, když hovoří o dezorganizaci, demoralizaci a nekompetentnosti personálu kolem něho a o nespolehlivosti inženýrských systémů, je pravděpodobné, že systém Trident tyto chyby snese, protože byl tak navržen.

Britské námořnictvo potvrdilo, že McNeilly byl příslušníkem námořní služby. Dodalo však, že jeho dokument "obsahuje množství subjektivních a nepodložených osobních názorů, které učinil námořník velmi nízké hodnosti, s nimiž britské námořnictvo naprosto nesouhlasí".

class="rt"> Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8211

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2015