Odborníci na migraci ostře kritizovali rétoriku "připomínající obchod s otroky"

21. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Více než 300 čelných odborníků na přistěhovalectví kolektivně odsoudilo plány EU na vojenské operace proti libyjským pašerákům uprchlíků. Odborníci tyto akce charakterizovali jak "naprosto sobecké", založené na "nebezpečně perverzním zkreslení historie" a připomínající činy zemí, které v 18. století umožnily obchod s otroky.

Akademici z Oxfordu, z Harvardu, z London School of Economics, londýnské School of Oriental and African Studies, z Yale a z Princetonu argumentují, že akce Evropské unie připomínají postoje států, které v 18. století umožňovaly obchod s otroky. Akademici argumentují, že tím, že se EU snaží zlikvidovat sítě, jejichž prostřednictvím se lidé dostávají do Evropy, aniž by jim poskytla alternativní bezpečnou cestu na evropský kontinent, usiluje Evropa o omezování svobody pohybu Afričanů způsoby, které připomínají metody otrokářů z minulosti.

Na serveru Open Democracy akademikové napsali: "Snažit se zlikvidovat pašování lidí vojenskými prostředky znamená pokračovat v dlouhé tradici, v jejímž rámci otrokářské státy v 18. a v 19. století použivaly násilí k tomu, aby určitým skupinám lidí zamezily ve volném pohybu."

Dodávají: "Jak vědecké práce o historii otroctví bolestně a jasně dokazují, to, co se nyní děje ve Středozemí, se vůbec nepodobá někdejšímu transatlatickému obchodu s otroky. Zotročení Afričané se tehdy nechtěli nikam stěhovat. Dnešní lidé, kteří se stěhují do Evropy, se stěhovat chtějí. Kdyby měli možnost, použijí k tomu nízkonákladových leteckých společností za zlomek ceny, kterou musejí platit za neuvěřitelně nebezpečnou námořní plavbu. A nejsou to otrokáři, kteří jim brání v použití letecké dopravy."

Akademikové se připojili k rostoucímu zástupu kritiků, kteří protestují proti vojenským akcím EU cíleným na čluny s uprchlíky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6596

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2015