Pravidelný týdenní přehled o událostech ve vzdělávání

Českému vzdělávání hrozí, že kvůli sporům ministrů přijde o miliardy

25. 5. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Spor mezi ministrem financí Andrejem Babišem a ministrem školství Marcelem Chládkem ohrožuje rozvoj vzdělávání v ČR. Zatímco Chládek chce navýšit rozpočet o 5 mld., Babiš chce výdaje na školství o 9 mld. snížit. Je pravděpodobné, že k tomu přispívá osobní animozita mezi oběma politiky, Babiš se dříve vyjádřil v tom smyslu, že by měl Chládek odejít. Rozpočet českého školství je dlouhodobě a výrazně pod úrovní průměru v OECD a velmi výrazně pod průměrem vyspělých zemí. Na téma "plenkové generace" vysokoškoláků se začala vést pozoruhodná diskuse na Britských listech i v zahraničí. Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin, připravovaném vzdělávacím think-tankem EDUin

Témata týdne:

Konzervativní iniciativa Výbor na ochranu rodičovských práv organizuje petici namířenou proti záměrům ministra Chládka. 

Kritický komentář k záměru povinných čipů publikoval Martin Fendrych (ČRo). 

Kritiku Marcela Chládka ve věci jeho xenofobních názorů a snahy obstruovat inkluzi napsal Jiří Leschtina (HN). 

Kolem Marcela Chládka je dle komentáře Respektu v poslední době velmi horko a údajně se chystá odejít

Ondřej Šteffl v komentáři pro LN argumentuje, že zhoršující se výsledky státních maturit v posledních třech letech jsou pravděpodobně způsobeny nevyvážeností testů. 

Možnost odebírat tituly, akreditace na školu a další změny novely zákona o VŠ přináší Týden.cz. 

Miloš Zeman podepsal novelu č. 247/ 2014 Sb. o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině, která umožňuje další existenci lesních školek i jiných organizací pracujících s předškoláky. 

Právo upozorňuje na ubývající pestrost vzdělávání na ZŠ.

Výrok týdne:

„Nechápu, jak k tomu ministr došel, nic takového novela neumožní.“ Předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer k interpretaci Marcela Chládka, že nový zákon o VŠ umožní snížit počet vysokých škol (Respekt č. 21). Článek zpochybňuje potřebu omezovat počet VŠ i to, že by tento krok zvýšil kvalitu VŠ studia v ČR.

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)




  • Jsou pedagogické fakulty nefunkční? Lukáš Šlehofer (Scio) zveřejnil na firemním blogu 7 důvodů, které podle něho zapříčiňují nefunkčnost pedagogických fakult. Tomáš Bederka, předseda studentského spolku Agora na PedF UK, v rozhovoru pro Britské listy částečně souhlasí, poukazuje však na pozitivní trend v posledních letech: aktivitu samotných studentů. Jedním z demotivujících faktorů je podle něj nízké ohodnocení učitelů a nemožnost kariérního růstu. S podporou děkanů ped. fakult žádají školské odbory 5% navýšení platů (ČTK). Podle informací MŠMT se průměrný plat učitelů v regionálním školství pohybuje pod republikovým průměrem (Aktuálně.cz).

Inspirace z (a do) praxe

Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)

  • Pojďte do školky! Konference k předškolnímu vzdělávání dětí ze sociálně nepodnětného prostředí, 3. 6. 2015, Masarykova kolej, Thákurova 1, Praha.

  • Konzultace s Nadací Karla Janečka v EDUpointu. Přijďte se zeptat, zda by váš vzdělávací projekt mohl získat podporu. 2. 6. mezi 12 a 16, Staroměstské náměstí 4, Praha.

0
Vytisknout
6687

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2015