Německo "nevidí důvod" k řeckému bankrotu

27. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Vysoce postavený německý představitel sdělil včera Reuters, že "neexistuje důvod" očekávat řecký bankrot po lhůtě splatnosti půjčky od Mezinárodního měnového fondu, která spadá na 5. červen. Řecko na zaplacení nemá.

Kromě toho představitelé eurozóny oznámili, že náměstkové ministrů financí ve čtvrtek provedou telekonferenci k jednáním mezi řeckými představiteli a zástupci věřitelů z MMF, ECB a EK.

Řecko musí v červnu MMF splatit půjčky v objemu 1,6 miliard eur, první splátka 300 milionů eur připadá na 5. červen.

Pokud by se EU a MMF neshodly na uvolnění nových půjček pro Athény, Řecko by kvůli nesplacení pohledávky vůči MMF patrně zbankrotovalo. To by zahájilo proces, který by mohl vést k vypadnutí Řecka z eurozóny.

Avšak v Berlíně vysoce postavený německý představitel pod podmínkou anonymity prohlásil, že je povzbuzen tím, že Řecko včera signalizovalo přání splatit pohledávky. "Myslím, že zde je důvod věřit, že nebudeme hovořit o situaci rovné bankrotu kolem 5. června, ani předtím nebo bezprostředně poté."

Jednání mezi Řeckem a jeho věřiteli o dalším financování se zasekla koncem ledna, když se moci ujala levicová vláda Alexise Tsiprase na základě slibů, že ukončí program škrtů a zvrátí některé reformy slíbené věřitelům vládou předchozí.

Navzdory pokroku v jiných záležitostech nedošlo k dohodě, protože věřitelé jsou přesvědčeni, že Řecko pro splacení pohledávek potřebuje vyšší primární rozpočtový přebytek, než jsou Athény ochotny přijmout.

K dosažení přebytku by Řecko zřejmě muselo zvednout sazbu DPH a vyrovnat rozpočet na penze. Řecko ale tvrdí, že menší přebytek by umožnil rychlejší růst ekonomiky a zvýšil šance na splacení dluhu.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10508

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2015