Jak je možné, že se válečný zločinec stal mírovým vyjednavačem na Blízkém východě?

28. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Tony Blair jako "velvyslanec pro Blízký východ", zastupující Spojené státy, Rusko, OSN a EU nyní oznámil, že končí. Trvalo to osm let a zůstává jediná otázka: Jak je možné, že se válečný zločinec stal "mírovým vyjednavačem" pro Blízký východ? ptá se v deníku Independent Robert Fisk.

Lidé na Blízkém východě si tuto otázku kladou od chvíle, kdy byl Blair jmenován vyjednavačem pro výše zmíněný Kvartet v Jeruzalémě, s beznadějným úkolem vytvořit "mír" mezi Izraelci a Palestinci. Mělo toto nové poslání smýt krev z jeho rukou po katastrofě Bushovy a Blairovy invaze do Iráku a po smrti statisíců nevinných lidí?

Pro Araby - i pro Brity, kteří přišli o své příbuzné v jeho nekompetentní válce v Iráku - bylo Blairovo jmenování urážkou. Muž, který se za svou politickou katastrofu nikdy neomluvil, se prostě objevil o čtyři roky později v Jeruzalémě s týmem, který vydal miliony na hotely a letenky a v následujících téměř deseti letech nedokázal vůbec nic.

Zdálo se, že Blaira nezajímá obrovské utrpení Palestinců - zjevně nebyl schopen mu nijak zabránit. Strávil většinu času mimo Blízký východ, radil establishmentu a hrstce muslimských diktátorů a varoval svět - k velkému uspokojení Izraele - před nebezpečím, které zosobňuje Írán.

Blair kritizoval kampaň usilující o delegitimizaci Izraele, hovořil o ní jako o "urážce lidskosti" - taková slova však nepoužil pro obrovský počet civilních mrtvých a raněných, které způsobil Izrael v Gaze.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7914

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2015