Dohoda o íránském jaderném programu "je ohrožena"

29. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Ve Vídni došlo k obnovení jednání představitelů mezinárodní "šestky" a Íránu. V sobotu se znova v Ženevě sejdou americký a íránský ministr zahraničí, aby jednali o konečném znění dohody týkající se íránského jaderného programu. Avšak evropští představitelé dávají najevo, že problémy spíše narůstají, než aby se je dařilo řešit.

Francouzská strana neočekává dohodu v termínu, tj. do konce června, ale ani krátce poté. Naopak předpokládá, že ke konci jednání se bude "práskat dveřmi" a technické detaily si vyžádají ještě několik červencových týdnů.

Principiálně se pozice nezměnily - Teherán žádá okamžité zrušení sankcí, zatímco Západ je podmiňuje plněním dohody a předpokládá přinejlepším oslabení sankcí až koncem roku. Nejvyšší duchovní vůdce Chameneí také odmítá mezinárodní inspekce jaderných zařízení.

Zatímco americká strana nepočítá s rychlým koncem jednání a nepreferuje rychlou, ale dobrou dohodu, podle zpráv ve světovém tisku se Írán připravuje na nejhorší scénář. Podle zpráv íránské opozice v dubnu "přijeli do země jaderní experti KLDR". Tato opozice neposkytuje vždy pravdivé zprávy, v minulosti však již pomohla odtajnit závod na obohacování uranu v Natanzu a těžkovodní reaktor v Araku.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7553

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2015