Děravý rozpočet UNRWA vyvolává napětí mezi uprchlíky

5. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Organizace OSN pro pomoc uprchlíkům (UNRWA) dál vyzývá dárce, aby financovali masivní díru v jejím rozpočtu, ale bez okamžité pomoci bude muset brzy zastavit podporu bydlení pro palestinské uprchlíky, kteří odešli ze Sýrie do Libanonu, varovala agentura. Zatímco kritika ze strany Palestinců eskaluje, ředitel UNRWA v zemi navštívil ve čtvrtek největší uprchlický tábor.

Matthias Schmale se setkal se zástupci palestinských frakcí a veřejných výborů ve škole Šahadá u západního vstupu do tábora Ajn al-Hilwah v Sidonu. V posledních týdnech zesílily protesty proti agentuře.

UNRWA oznámila, že brzy zastaví výplatu peněžní pomoci určené na bydlení, kterou poskytuje rodinám palestinských uprchlíků ze Sýrie. Nyní dává každé rodině 100 dolarů měsíčně. S ohledem na nedostatek prostředků v rozpočtu si to ale již nemůže dovolit.

Mnozí Palestinci se domnívají, že ohlášený krok je politicky motivován, a protestují proti němu.

Nyní se Schmale již podruhé vydal do tábora s úmyslem vylíčit situaci bez příkras. Palestinské skupiny kritizovaly to co považují za klesající zdravotní, sociální a vzdělávací služby i škrty v rozpočtu na bydlení, a odmítly rozhodnutí agentury bez ohledu na důvody. Pohrozili, že pokračování současné politiky povede k eskalaci jejich reakce.

Tento týden palestinští ozbrojenci z organizace Fatáh al-Islám obsadili kancelář UNRWA v táboře a požadovali renovaci domu náležejícího členovi uskupení Bilálu Arkúbovi.

Poradní výbor UNRWA se sejde 16. června v jordánském Ammánu a bude jednat o rozpočtovém deficitu.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6103

Diskuse

Obsah vydání | 5. 6. 2015