Pravidelný týdenní přehled o událostech ve vzdělávání

Mladí lidé do 25 let by měli mít garantovánu práci, nebo vzdělávání

9. 6. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

V Paříži na výročním OECD Fóru, které proběhlo minulý týden, padaly na český diskurs velmi "radikální" myšlenky. Švédská ministryně pro strategický rozvoj Kristina Perssonová např. otevřeně prohlásila, že sociální nerovnost je pevně spojena s ideologií neoliberalismu a požadovala, aby mladí lidé do 25 let měli garantovánu práci, nebo vzdělání. Hledání nové ministryně školství bylo krátké, Bohuslav Sobotka měl pravděpodobně už dopředu vybráno. Kateřina Valachová se už stihla uvést sebevědomým výrokem o tom, že zajistí učitelům zvýšení mezd. Ministr financí Babiš ovšem nedávno oznámil, že sníží rozpočet MŠMT o 4 mld. Právě rozpočet, inkluze, maturity a zejména stabilizace ministerstva budou hlavní prubířské kameny nové ministryně. Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin, připravovaném vzdělávacím think-tankem EDUin.

Témata týdne:

Elon Musk, zakladatel projektů Pay Pal, Tesla Motors a dalších, oznámil, že otevře vlastní školu založenou na principech unschoolingu, nebude např. hodnotit známkami

V rámci podpory Roku technického vzdělávání vydaly HN rozhovor s Bohdanem Wojnarem, členem představenstva Škoda Auto, jenž se domnívá, že by se diskuse o vzdělávání neměla stavět jako souboj techniků s humanisty

Co bude potřebovat dnešní prvňák jako budoucí uchazeč o práci? Právě na toto téma se zaměří poslední kulatý stůl SKAV a EDUin (18. 6.), který bude mít velmi zajímavé obsazení ze strany zástupců podnikatelského sektoru a na nějž jste vřele zváni. 

Nejistota a bezmoc jsou průvodní jevy nezvládnuté, příliš volné výchovy, kterou praktikuje řada českých rodičů, domnívá se etoped Zdeněk Martínek (ČRo).

Výrok týdne: 

„Měli bychom dát mladým lidem do 25 let právo buď na vzdělání, nebo na zaměstnání.“ Švédská ministryně pro strategický rozvoj Kristina Persson na OECD Fóru v diskusi na téma Addressing inequality prohlásila, že mladí lidé by měli mít garantovanou příležitost uplatnění buď v systému vzdělávání, nebo na pracovním trhu.

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)

  • Rychlé hledání nové ministryně školství. Stane se jí Kateřina Valachová, současná náměstkyně ministra pro lidská práva a rovné příležitosti Jiřího Dienstbiera. Premiér Sobotka předložilnávrh na její jmenování prezidentu Zemanovi (iDNES.cz). Komentář k výběru poskytl pro ČT Bob Kartous. Kandidátka už poprvé veřejně vystoupila s prohlášením, že zajistí další zvyšování platů v resortu školství (ČTK). Bob Kartous v komentáři pro ČRo zpochybňuje, že by tento závazek bylo možné naplnit jednoduše, novou ministryni čeká střet s ministrem financí Babišem. Tomáš Feřtek vidí 3 hlavní úkoly, které bude muset nová ministryně zvládnout: stabilizaci úřadu, zavedení inkluze a řešení budoucnosti maturit, zejména s ohledem na centrální hodnocení slohů a povinné matematiky/cizího jazyka. Jeho komentář vyšel v HN dnes.


  • O špatné úrovni ZŠ jsou přesvědčeni spíše vzdělanější lidé a studenti. Business Leaders Forumpředstavilo výsledky průzkumu na téma kvalita českých škol, který pro něj zpracoval institut Ipsos (ČTK). Hlavní zprávou je, že pohled veřejnosti na kvalitu a vývoj školství je krajně nejednotný. Lidé s VŠ vzděláním a studenti častěji hodnotí české školství kriticky. K nim se přidávají lidé ve věku nad 51 let, u nichž ovšem lze předpokládat odlišné pozadí jejich postoje (kompletní výsledky). Pokud porovnáme výsledky tohoto průzkumu s tím, který proběhl před více než rokem v rámci kampaně Česko mluví o vzdělávání (pro EDUin zpracoval Perfect Crowd), došlo k výraznému snížení počtu těch, kdo si myslí, že stát dělá dost pro rozvoj ZŠ.

  • Politováníhodné projevy xenofobie v Olomouci narušují soužití tamních studentů VŠ. Pravděpodobně velmi zkresleného podání informací o incidentu v Olomouci u petičního stánku xenofobní skupiny Islám v ČR nechceme se dopustila některá česká média, kupříkladu Blesk. Situace byla podle očitého svědka, šéfredaktora Olomouckého deníku Martina Dostála, mnohem méně vyhrocená a nepotvrzuje údajné vyhrožovaní ze strany arabských studentů. Incident evidentně narušuje soužití v komunitě vysokoškolských studentů v Olomouci: policie nyní „doprovází“ v centru návštěvníky jiné barvy pleti a studenti se obávají o svou bezpečnost(Britské listy).

Inspirace z (a do) praxe

  • Kurz rodinného práva. Jeden z prvních českých pokusů o MOOC (zdarma k dispozici) z dílny spolku Nugis Finem při Právnické fakultě Palackého univerzity v Olomouci.


Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)

  • Leadership a autonomie školy: případová studie Litvy. Odborný seminář Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání (ÚVRV), 11. 6. v 9:00, Myslíkova 7, Praha.

  • Děti a kritické myšlení. Otevřená třída v EDUpointu, 9. 6. od 17. do 19. hod., Praha 1

0
Vytisknout
7186

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2015