Špion v České televizi

15. 6. 2015 / Štěpán Steiger

čas čtení 3 minuty

Po tomto titulku, hodném Blesku, musím se před případným čtenářem bohužel hned sám desavuovat: nehodlám/nemohu psát o fyzické přítomnosti nějakého zvěda. (O zvědovi českém by mi v tom zabránil zákon o ochraně státních tajemství – pokud taková tajemství v ČT jsou, a o cizích vyzvědačích nic nevím.) Objevil se ovšem, byť už mrtev, 13. 6. na obrazovce večerních Událostí (nevím, proč jej jejich redakce považovala za událost – ale o tom píši dále v textu), čímž dala ČT1 najevo, že informaci o něm považuje za důležitou.

Tady je na místě vsuvka, aby i zvěst o mrtvém špiónovi (? vyzvědači? zpravodajci? dobrodruhovi? – použijte libovolný termín) dostala širší rámec. Na obrazovku ČT1 totiž tuto zprávu dodal Jakub Szántó, zpravodaj ČT v Izraeli. (Ovšemže zprávu převzal z izraelských zdrojů – z jakých, to divákům nesdělil – citoval však Mossad, proslulou izraelskou zpravodajskou agenturu.) Tady si můžeme dovolit teorii – snadno ověřitelnou každým divákem Událostí – o zpravodajství ČT z Izraele a s pravděpodobností „hraničící s jistotou“ určit, proč se mrtvý izraelský špión objevil jako událost v Událostech.

Toto zpravodajství má českého diváka ČT1 informovat o tom, co se děje v Izraeli. Pro ČT z toho vyplývá, že takové informace mají být vůči oné zemi přátelské, vyhýbají se tudíž možným kontroverzním tématům – nedej bůh aby cokoli kritizovaly! – a aby se vůbec (nebo v míře menší než málo) nezmiňovaly o tom, co se děje na Západním břehu. (To proto, že novinář přece žije v Izraeli, Palestina se jej netýká – sice doprovází českého ministra zahraničí do Gazy, který tam po 15 letech zase vstoupí, jenže českého hodnostáře český zpravodaj pominout nemůže.) Výsledek je, že i chlouba izraelské zpravodajské služby, muž, jenž např. mohl ze Sýrie varovat svou vládu před syrským útokem a izraelská armáda tak Syřany nejen porazila, ale okupovala i část syrského území (ano, Golany jsou i po více než 40 letech stále ještě okupovány Izraelem), se stal událostí pro Události ČT1.(Jestliže píšeme o špiónovi, jenž se narodil v syrském Aleppu a velkou část života strávil v Káhiře, že své vládě v Jeruzalémě poskytoval informace o záměrech syrské vlády, není to omyl: Židé, i když ne zcela všichni, jsou loajální především vůči zemi, v níž nebývají ani občany, kterou nicméně považují za svou zemi, tedy Izrael.)

Můžeme proto případ mrtvého izraelského špióna v České televizi – či přesně v jejím zpravodajství – uzavřít konstatováním, že budete-li, vážený čtenáři těchto řádků, hledat obsáhlejší a spolehlivé – objektivní – informace o Izraeli, především ovšem i o Palestině, nehledejte je v Událostech. Tam může problesknout zpráva možná i zajímavá, ale nedůležitá. Třeba i o špiónovi, jenž položil život za svou vlast, jež nebyla zemí jeho původu.

0
Vytisknout
9644

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2015