Řečtí věřitelé nabízejí půlroční prodloužení záchranného programu

22. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

Mezinárodní věřitelé mají v úmyslu uzavřít s Řeckem dohodu, která by zabránila státnímu bankrotu a pravděpodobným problémům v eurozóně. Nabízejí půlroční prodloužení záchranného programu a poskytnutí 18 miliard eur do záchranného fondu.

Bruselský vyjednávací tým má také v úmyslu jednat o odpuštění dluhu, to je však vázáno na pozotovní odpověď premiéra Tsiprase.

Jednání v neděli večer pokračovala i několik hodin před klíčovou schůzkou ministrů financí eurozóny v Bruselu, jehož se mají účastnit také lídři z Německa, Francie a Řecka. Všichni tři spolu jednali během víkendu za zprastředkování předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera.

Řecko má v úterý zaplatit 1,6 miliardy eur Mezinárodnímu měnovému fondu.

Věřitelé stále čekají, až Tsipras a Syriza formálně předloží revidovaný fiskální cíl, snížení penzí a zvýšení daní, aby získalo nezbytné půlroční financování. Nová řecká vláda se těmto požadavkům již půl roku brání.

Jedný způsob, jakým se teď Athény mohou vyhnout bankrotu, představuje zvýšení stropu pro prodej dluhopisů. To by Evropská centrální banka musela udělat během dneška.

Ministři financí eurozóny se setkají dnes kolem poledne v Bruselu. Budou jednat o podmínkách záchranného programu. Zddroj v Athénách tvrdí, že vláda je ochotna snížit pouze nejvyšší penze, tak aby škrty neovlivnily více než 80 000 důchodců. Ústupky mají dále zahrnovat zvýšení některých daní, zrušení předčasných důchodů a podnikovou daň. Podle státní televize Tsipras přistoupí na větší škrty, než jaké byly schváleny v minulosti a rozpočtový přebytek by měl činit 1 % HDP.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5507

Diskuse

Obsah vydání | 24. 6. 2015