Výpočet nákladů pro Řecko a Evropu

17. 7. 2015

čas čtení 5 minut

Když řečtí lídři loni zahajovali změnu politického kurzu ve snaze vymanit se z dozoru zahraničních věřitelů, doufali, že jim to přinese ekonomické i politické zisky. Devět měsíců poté klesající ekonomický výstup a pád cen aktiv vyšponovaly cenu za tento pokus na více jak 60 miliard eur, neboli třetinu státních příjmů, zatímco státy EU a MMF možná budou muset Athénám půjčit třikrát více, než plánovaly.

Zatímco mají začít obtížná jednání a stále je uplatňována kapitálová kontrola, další chyby a nejistota znamenají, že účet se patrně během léta vyšplhá ještě výše.

"Řecká vyjednávací pozice nebyla příliš úspěšná," říká Christoph Weil, ekonom Commerzbank. "Je jasné, že řecká ekonomika je v silné recesi. V prvních dvou čtvrtletích tohoto roku je to jasně výsledkem politiky řecké vlády."

Ve druhém pololetí roku 2014 středopravicový premiér Antonis Samaras v naději na znovuzvolení začal zkoumat, jak se vymanit z přísného dozoru věřitelů EU, ECB a MMF, které mnoho Řeků nenávidí.

Ekonomika začínala růst a Athénám se podařilo vypůjčit si peníze na trhu. Samaras doufal, že ukončí záchranný program eurozóny v únoru a vystoupí z programu MMF tím, že zřídí nové jednoroční záložní opatření v hodnotě 20-30 miliard eur s eurozónou.

Dnes, když Samarasova hra s předčasnými volbami přivedla k moci levičáka Alexise Tsiprase, ekonomický výstup rychle klesá a věřitelé očekávají, že Řecko, které v červnu bankrotovalo kvůli půjčce MMF, nebude mít přístup na úvěrové trhy až tři roky - a bude potřebovat 80 - 100 miliard eur.

Připočtěte k tomu nerealizovaný HDP, ztracenou hodnotu aktiv a ztenčující se kapitálovou základnu řeckých bank, a výsledkem je částka 63 miliard eur založená na predikcích a datech publikovaných věřiteli a dalšími zdroji.

Tento údaj vypočtený Reuters nezahrnuje ztrátu hodnoty dalších řeckých aktiv nebo méně hmatatelné budoucí ztráty například kvůli ztrátě důvěry investorů a věřitelů a zvýšeným pochybnostem, zda Řecko může zůstat v eurozóně.

"Fakt, že Grexit byl tak jasnou možností v debatě, bude dál komplikovat zahraniční investice," říká Mark Wall, hlavní ekonom pro eurozónu v Deutsche Bank v Londýně.

Tento týden MMF a EK publikovaly analýzy řecké finanční situace, které poukazují na rapidní zhoršování od konce roku 2014 a zejména v červenci, kdy Athény zavedly kapitálové kontroly, aby zabránily runu na banky, poté co odmítly dohodu o výměně půjček za reformy.

"Údaje ukazují, že masivní pokles má čistě politické důvody - nejistotu," prohlásil jeden z představitelů EU - a dodal, že růst jinde v Evropě by měl ve skutečnosti řecké ekonomice pomoci.

Evropská komise počátkem listopadu očekávala, že řecká ekonomika letos poroste o 2,9 %, po 1 % růstu v roce 2014. V roce 2016 měla zrychlit na 3,7 %.

Věřitelé teď očekávají, že HDP letos poklesne o 4 %, i v případě neproblematického zavedení nového záchranného programu.

Tento rozdíl znamená 12,6 miliard eur v roce 2015, odhadují ekonomové. Dalších 9,8 milliardy eur bude ztraceno v roce 2016.

"Varufakis byl nejdražším ministrem financí v dějinách," prohlásil jeden vysoce postavený představitel EU.

Když expremiér Samaras v prosinci vypsal předčasné volby, kapitalizace athénské burzy dosahovala 64 miliard eur. K 25. červnu, kdy byly zavedeny kapitálové kontroly, burza přišla o čtvrtinu hodnoty.

Řecké banky vloni přilákaly 8 miliard eur soukromého kapitálu a vydaly dluhopisy bez jistiny. Teď věřitelé odhadují, že sektor potřebuje 25 miliard dodatečného kapitálu. Banky přežívají jen dík nouzové půjčce 89 miliard eur z programu ELA Evropské centrální banky.

Podíl nevymahatelných půjček vzrostl oproti září z 31 na 36 %.

V dubnu 2014 Řecko prodalo pětileté dluhopisy s výnosem 4,95 %, s 93 % poptávky pocházejícími od zahraničních investorů. Letos však bylo opět odříznuto od úvěrového trhu a dluhopisy splatné v roce 2019 mají úročení 19,7 %.

"Řecký veřejný dluh se stal vysoce neudržitelným," říká analýza MMF. "To je způsobeno politikou uvolňování během minulého roku, s nedávným zhoršením v domácím makroekonomickém a finančním prostředí," říká zpráva.

"Když k tomu přidáte veškerou pomoc, kterou Řecku poskytla eurozóna, je to nějakých půl bilionu eur převedených ekonomice o velikosti 180 miliard (ročního HDP). To je enormní transfer bohatství," dodává představitel EU, který reflektuje frustraci mezi věřiteli, z nichž mnozí jsou chudší než Řecko.

Zkušenost s vyjednáváním s ministry v Athénách také mnohé odradila, vyvolala argumenty, že může být pro Evropu levnější vytlačit teď Řecko z eurozóny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10841

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2015