"Netanyahu rozradostněn nabídkou raket z USA": Jak satirický časopis The Onion předstihl Haaretz

22. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Vtip satirického serveru The Onion, že Spojené státy nabídnou izraelskému premiéru rakety, aby ho uklidnily ohledně dohody s Íránem, se ukázal být pravdou

"Spojené státy uklidňují rozzuřeného Netanyahua dodávkou balistických střel" - to zní jako titulek ze satirického časopisu The Onion. A taky to je - až na to, že tentokrát je to pravda. Mezinárodní média se opakovaně nechala napálit serverem The Onion, opravdu věřila, že Kim Jong-un vyhrál hlasování o sexuálně nejatraktivnějšího muže na světě, nebo že Američané by dali přednost sednout si u piva s Mahmudem Ahmadinedžádem spíše než s Barackem Obamou.

Tentokrát ale The Onion předstihl o jeden den svým satirickým článkem o tom, že Amerika nabídne rozzuřenému Netanyahuovi rakety, aby ho uklidnil, izraelský deník Haaretz, neboť se ukázalo, že je to pravda.

Minulý týden informoval Haaretz, že Obama jednal s Netanyahuem a nabídl mu "zahájení bezprostředních rozhovorů s cílem modernizovat útočný i obranný potenciál izraelské armády" poté, co USA uzavřela s Íránem dohodu o jeho jaderném programu, kterou Izrael odsoudil. Ale o den předtím zveřejnil The Onion ironický článek, že izraelská vláda dostaane "pěknou, velkou zásilku balistických střel", aby se vyrovnala s dohodou o Íránu.

Článek obsahoval fiktivní citace od "mluvčího amerického ministerstva zahraničí", že Bibi je vždycky trochu rozmrzelý, když vidí, že jednáme s Íránem, ale pár desítek raket země-země krátkého doletu ho obyčejně vždycky rozradostní".

Život satiru úplně nenapodoje: Haaretz uvádí, že izraelský předák řekl, že americkou nabídku nepřijme, protože by to znamenalo, že nepřímo přijímá i dohodu s Íránem, i když izraelské armádní vysílání uvedlo v pondělí, že ministerstvo obrany s USA o odškodnění jednat bude.

Spojené státy poskytují Izraeli každoročně vojenskou pomoc ve výši asi 3 miliard dolarů a také mu poskytují další zařízení, jako je například izraelský obranný protiraketový systém Iron Dome.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6827

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2015