Obama Guantánamo pravděpodobně nezavře

23. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Zatímco si Barack Obama užívá politických vítězství, když se jeho vyjednavačům podařilo dosáhnout dohody s Iránem a kdy Nejvyšší soud USA potvrdil platnost jeho zdravotní reformy, jeden z hlavních předvolebních cílů jeho administrativy - zavřít věznici na Guantánamu - se zdá být opět méně reálný. Minister obrany Ashton B. Carter, na jehož schválení čekají další plánované transfery zadržovaných z Guantánama, otálí podobně jako jeho předchůdce Chuck Hagel, kterého vloni nahradil. Píší o tom NY Times.

Minulý týden svolala Susan E. Riceová, hlavní Obamova poradkyně v otázkách národní bezpečnosti, schůzku vysoce postavených členů kabinetu, na které mělo dojít k dohodě, jak zavřít Guantánamo během 18 měsíců, které zbývají Obamovi z druhého prezidentského termínu. Národní bezpečnostní rada vyzvala ministra obrany Cartera, aby do 30 dnů rozhodl o dalších transportech zadržených do cílových zemí. 

Schůzka však podle zasvěcených skončila bez jasného závěru a Carter se k rozhodnutí nezavázal. Právě na něm přitom závisí rychlost dalšího postupu. Podle současné legislativy není možné zadržené přemístit na půdu USA a každý transport do třetí země musí ministr obrany oznámit s předstihem 30 dní kongresu USA, jak zmírnil možná rizika.

V současnosti je na Guantánamu zadržováno 116 lidí, 115 jich bylo během Obamova prezidentství převezeno do třetích zemí. Poslední 4 zadržení, původem z Jemenu, byli v červnu převezeni do Ománu jako součást dohody o umístění 10 zadržovaných. Od té doby ministr obrany neschválil žáádný další převoz. Přitom k přemístění je určeno dalších 52 zadržených, převážně Jemenců. Většina ze zadržených je na Guantánamu už 13 let. 

Řada republikánů v kongresu uzavření Guntánama odmítá a tvrdí, že transfery zadržených zvyšují bezpečnostní riziko. Sedm z nich se údajně už zapojilo do militantních struktur. V obou komorách, sněmovně reprezentantů i senátu, leží návrhy na novelizaci tzv. zákona o národní bezpečnosti, na jehož základě jsou lidé na Guntánamu zadržovaní. Oba návrhy však možnost dalšího přesunu zadržovaných komplikují, Bílý dům proto hrozí jejich vetem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8082

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2015