Lov je od prvního do posledního okamžiku připraven profesionály, střelec je přiveden ke kořisti

Bohatí Američané zabijí v Africe stovky lvů ročně

30. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Zubař z Minnesoty Walter James Palmer se stal terčem kritiky globální internetové populace poté, kdy vyšlo najevo, že v Zimbabwe zastřelil populárního lva žijícího v národním parku. Na legálně povoleném lovu použila servisní služba, která lov pro Palmera připravila, návnadu, jíž vylákala lva z parku. Po zásahu šípem z kuše lev uprchl a podle odhadů ještě 40 hodin žil. Lovci ho následně našli a dorazili puškou. Podobně je ročně odloveno - podle posledních statistik - 600 lvů, odhady jsou však vyšší. 64 % trofejí směřuje do USA, protože tamní úřady odmítají zařadit lvy mezi ohrožený druh.

Jde zhruba o dvě procenta africké populace, odhadované na 30 000 kusů. Většinou jde o dospělé samce. Americká organizace Safari Club International, k níž Palmer patří, na svých stránkách nabízí svým členům, aby se měřili v počtu zabitých kusů velké zvěře. Lov na lva popisují jako "jeden z nejvíce nebezpečných lovů a jednu z největších výzev".

"Každý, kdo si představí africké safari, vidí lva s mohutnou hřívou, jak útočí na lovce přikládajícího svou evropskou dvouhlavňovku k rameni," říká marketingově laděný text z webu organizace.

Ve skutečnosti je lov připraven týmem profesionálů, kteří zajistí kořist i bezpečnost lovce: vzhledem k tomu, že lev se příliš nebojí člověk, není těžké se k němu přiblížit. Většinu dne tato zvířata prospí.

Palmer projevil nad skutkem lítost s tím, že netušil, že jde o lva z národního parku. Svěřil se servisní službě a spoléhal na ni. V Zimbabwe bude čelit trestnímu oznámení za pytláctví. Podle Mezinárodní unie pro ochranu přírody může být přísně regulovaný lov součástí ochranného programu. Podle zprávy téže organizace však současné tempo lovu není pro relativně malou lví populaci udržitelné.

Podrobnosti ve Washington Post ZDE a Guardianu ZDE

0
Vytisknout
7032

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2015