Je třeba skoncovat s hysterií bulvárního tisku, že pár stovek uprchlíků v Calais ohrožuje Británii

31. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Je načase skoncovat s hysterií bulvárního tisku, že opakované a většinou neúspěšné pokusy několika stovek uprchlíků v Calais dostat se do Británie tunelem pod kanálem La Manche se rovnají hrozbě invaze, jakou plánoval Hitler během druhé světové války.

Hysterie o "invazi" je živena takovým jazykem, který degraduje status lidí, kteří uprchli ze Sýrie, z Eritreje a z dalších rozkládajících se států na pouhé "ilegální imigranty".

Jak varoval Peter Sutherland, komisař OSN pro uprchlíky: "Každý, kdo si myslí, že postavením plotů či hranic může být ochráněn před údajnou "vlnou uprchlíků", žije v nereálném světě."

Navzdory tvrzení britského bulvárního tisku v Calais nedochází k žádné "mimořádné situaci". Tato situace tam a v přístavech Dunkirk a Ostende a v dalších přístavech existuje už léta. Je však pozoruhodné, že pár stovek uprchlíků v Calais pro britský bulvární tisk naprosto zastínilo situaci ve Středozemí, kde se dále pokoušejí překročit moře tisíce lidí. Jen za poslední dva dny zachránily německé a italské lodě více než 3000 osob. Itálie přijala jen za prvního letošního půl roku více ne 60 000 uprchlíků a Německo loni přijalo 175 000 žadatelů o azyl.

Británie přijala jen 24 000. David Cameron tvrdí, že jsou to ekonomičtí migranti a musejí být vráceni co nejrychleji tam, odkud přišli.

Jiní vidí statisíce uprchlíků prchajících před násilím a pronásledováním v důsledku obrovské humanitární krize.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6930

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2015