Z archívu:

Schůzky s Putinovou pátou kolonou

5. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

Ve Vídni se sešel lídr ruského eurasijského hnutí se západoevropskými pravicovými populisty, aristokraty a podnikateli kvůli "záchraně" Evropy před liberalismem a homosexuální lobby.

Zatímco v centru Vídně probíhal ples ve prospěch nemocných AIDS, pár metrů od něj v Městském paláci Lichtenštejnů se radili nacionalisté a křesťanští fundamentalisté z Ruska a Západu, jak zachránit Evropu před liberalismem a "satanistickou" homolobby a jak obnovit stará, bohem daný pořádek. Shromáždění probíhalo za nejpřísnějších bezpečnostních opatření za zavřenými dveřmi a zataženými závěsy.

Oficiálně byl tématem historický Vídeňský kongres, který zhruba před 200 lety skončil založením "Svaté aliance", jež přinesla kontinentu "století relativního klidu a geopolitické rovnováhy", říká pozvánka. Ve skutečnosti se v uzavřeném sále mluvilo mnohem méně o minulosti než o budoucnosti.

Hostiteli vídeňského shromáždění byli ruský oligarcha Konstantin Malofějev a jeho nadace Svatého Basilia Velkého. Malofějev také akci moderoval. Dalšími hosty z Ruska byli šéfideolog Eurasijského hnutí Alexandr Dugin a známý nacionalistický malíř Ilja Glazunov. Z Francie přijela poslankyně Národní fronty Marion Maréchal-Le Penová (vnučka zakladatele strany) stejně jako historik Aymeric Chauprade. Ze Španělska dorazil princ Henri VI. Bourbonsko-Parmský, šéf katolicko-monarchistických karlistů, a ze Švýcarska Serge de Pahlen, ředitel finanční společnosti Genfer. Z Rakouska se zúčastnili předseda pravicově populistické FPÖ Heinz-Christian Strache a další straničtí politici, z Bulharska předseda pravicově extrémistické strany Ataka Volen Siderov. Dále se objevili pravicoví extrémisté z Chorvatska, Gruzie a Ruska, ale také katolický kněz.

Tisk a veřejnost nebyly informovány a účastníci byli povinni držet jednání v naprosté tajnosti. Vstup do barokního paláce hlídala soukromá bezpečnostní služba. Ani samotní účastníci nesměli fotografovat.

Hvězdou byl šestapadesátiletý Alexandr Dugin, publicista z Moskvy, spoluzakladatel Národněbolševické strany a šéfideolog Eurasijského hnutí. Dugin propaguje eurasijský svaz vedený Ruskem. Jeho myšlenky bylo možno zaznamenat v projevu ruského prezidenta Putina po anexi Krymu stejně, jako koncem května při založení Eurasijské unie tvořené Ruskem, Běloruskem a Kazachstánem. V dubnovém televizním rozhovoru se Dugin vyslovil pro to, aby se Evropa pokojnou cestou proměnila v ruský protektorát chráněný před homosexuály, Pussy Riot a sama před sebou. Odmítl přitom myšlenku, že v Evropě je podporována ruská pátá kolona. "To jsou evropští intelektuálové, kteří si přejí posílit svou identitu."

Devětatřicetiletý hostitel Konstantin Malofějev zbohatl díky investičnímu fondu Marshall Capital. Založil dobročinné nadace na podporu nemocnic, škol a pravoslavné církve. Záleží mu na tradičních ruských křesťanských hodnotách. Je hlavním sponzorem "separatistů" na východě Ukrajiny.

Jeden z řečníků v Lichteštejnském paláci označil ruského prezidenta Putina za "vykupitele" a reinkarnaci Alexandra I. Tento car ukoval "Svatou alianci" proti Napoleonovi na Vídeňském kongresu. Pětačtyřicetiletý Aymeric Chauprade, čerstvý poslanec Národní fronty v Evropském parlamentu, prosazuje myšlenku Evropy národů se zvlášť silnou vazbou na Rusko.

Další konference byla svolána na leden 2015 do Moskvy.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
7374

Diskuse

Obsah vydání | 6. 8. 2015