Amnesty International: Syrský režim "se dopustil válečných zločinů" bombardováním obklíčených civilistů

12. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

Bombardování a ostřelování armádou zhoršuje utrpení a humanitární krizi civilistů obklíčených na předměstí Damašku Východní Ghútě, konstatuje ve své zprávě mezinárodní organizace pro ochranu lidských práv.

Zpráva předkládá důkazy o průběhu obléhání Východní Ghúty a nezákonném zabíjení obklíčených civilistů. K němu dochází v rámci systematického útoku na civilní obyvatelstvo a reprezentuje zločiny proti lidskosti a válečné zločiny. Více než 163 000 lidí je obklíčeno a kromě ostřelování a bombardování vládními silami jsou vystaveni špatnému zacházení ze strany nestátních ozbrojených skupin.

Obyvatelé jsou zde obleženi již téměř tři roky a nemají možnost odejít. Zásobování vodou a potravinami je zcela nedostatečné.

Od ledna do června vládní jednotky provedly nejméně 60 náletů, které zabily zhruba 500 civilistů. Zpráva dokumentuje 13 náletů a dalších útoků, které představují válečné zločiny. Při nich zahynulo 231 civilistů a pouze 3 ozbrojenci. V 10 případech nebylo možno identifikovat žádný vojenský cíl v blízkosti provedeného útoku. V dalších 3 případech byly útoky masivně nepřiměřené situaci a nerozlišovaly mezi civilisty a kombatanty.

Některé útoky směřovaly na veřejná prostranství, jako na trh zaplněný civilisty, školu nebo mešitu po páteční modlitbě.

Analýza satelitních fotografií ukazuje, že nálety provedené mezi 28. prosincem a 10. únorem zcela zničily řadu rezidenčních budov v blízkosti mešity v Dúmě. Došlo ke zničení podzemní polní nemocnice a školy.

25. ledna bylo bombardováno tržiště v Hamúrii krátce po páteční modlitbě, když lidé nakupovali slevněný cukr. 5. února došlo k útoku na tržiště Kafr Batna, hodinu po poledni, kdy je na trhu nejvíce lidí.

Vládní síly také opakovaně odpalují nepřesné neřízené rakety a minometné granáty nebo svrhávají neřízené bomby do obytných oblastí.

Vládní síly omezují pohyb obyvatel a negarantují volný vstup agenturám OSN a dalším humanitárním organizacím poskytujícím pomoc. Zásobování vodou, jídlem a lékařská péče jsou v katastrofálním stavu. Mezi 21. říjnem 2012 a 31. lednem 2015 podle lékařských záznamů více než 200 zemřelo hlady nebo v souvislosti s nedostatečnou lékařskou péčí.

Syrské vládní jednotky na kontrolních stanovištích rutinně civilistům zabavují potraviny a nutí obyvatele nakupovat na černém trhu, kde jsou ceny často až 10 x vyšší než v centru města. Podle obyvatel islamisté působící ve čtvrti mají nadbytek potravin, ale civilisté hladoví. Skupina "Islámská armáda" a některé další nestátní jednotky provádějí únosy, svévolně zadržují a provádějí ostřelování těžkými zbraněmi bez ohledu na civilisty.

Zpráva vyzývá k uvalení sankcí OSN na všechny strany konfliktu, které se dopouštějí válečných zločinů, a embarga na prodej zbraní syrské vládě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5017

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2015