Čtyřicet uprchlíků se v sobotu udusilo v podpalubí přeplněného člunu ve Středozemí

16. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Nejméně 40 imigrantů se udusilo zplodinami z motoru člunu ve Středozemním moři, uvedl velitel Massimo Tozzi na lodi Cigala Fulgosi, která připlula na pomoc přeplněnému člunu. "Mrtví byli nalezeni v podpalubí. Leželi ve vodě, v naftě, v lidských výkalech." Počet mrtvých zřejmě ještě stoupne. Italská loď ze člunu zachránila 330 imigrantů ve vzdálenosti 33 km od libyjského pobřeží.

Mezi osobami, které přežily, byly tři děti a 45 žen, některé z nichž "plakaly za své manžely a děti, kteří zemřeli při plavbě".

Dosud letos ve Středozemním moři zemřelo nejméně 2100 osob, které se snažily přeplout moře z Libye ve snaze uniknout válce, pronásledování a chudobě na Blízkém východě, v Africe a v Asii.

"Buď mezinárodní společenství bude schopno vyřešit libyjskou otázku, anebo dnešní imigrantská tragédie nebude poslední," řekl Alfano.

Mezinárodní organizace pro migraci uvedla, že Itálie letos zachránila dosud 93 540 lidí, zatímco do Řecka přišlo z Turecka 134 988 osob. Když se přičtou imigranti, kteří se dostali do Španělska a na Maltu, celkem už letos překročilo Středozemní moře 237 000 osob. Za celý loňský rok přišlo do Evropy 219 000 osob.

Evropská unie v pátek konstatovala, že Evropa čelí nejhorší uprchlické krizi od druhé světové války.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5543

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2015