Obléhání ekvádorské ambasády v Londýně stálo už 12 milionů liber

Vydání Assange do Švédska je stále méně pravděpodobné

17. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Ekvádorský ministr zahraničí odmítl nátlak svého britského protějšku v případu Australana Juliana Assange, zakladatele serveru WikiLeaks. Ten se už déle než tři roky skrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně, protože mu ze strany britské policie hrozí zatčení a vydání do Švédska, kde jsou proti němu vznesena obvinění z údajného sexuálního násilí. Tři ze čtyř těchto obvinění však už byla zastavena, protože uběhla zákonná lhůta. Daleko větší hrozbou pro Assange je možné následné vydání do USA, kde by čelil vážným obviněním z vyzrazení tajné vládní komunikace.

Ekvádorský ministr zahraničí Xavier Lasso odmítl obvinění, které Ekvádoru adresoval britský ministr zahraničí Hugo Swire. Ten prohlásil, že Ekvádor skrýváním Assange brání spravedlnosti a že Velká Británie bude pokračovat v e snaze vydat Assange do Švédska.

Podle ekvádorského ministra zahraničí je to naopak Velká Británie, která porušuje mezinárodní právo na politický azyl i diplomatické výsady, když stále udržuje policejní kordon v okolí ambasády.

Déle než tři roky trvající policejní akce už stála už 12 milionů liber.

Podprobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6926

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2015