OSN: Evropská uprchlická krize se nezmírní a členské země EU musejí sdílet své povinnosti

26. 8. 2015

čas čtení 4 minuty

Úřad OSN pro uprchlíky očekává, že do jižní Evropy bude dál přicházet navzdory úsilí makedonské a maďarské vlády přes Středozemní moře až 3000 lidí denně.

Do Maďarska přišlo letos asi 140 000 imigrantů, více než třikrát tolik než za rok 2014. Podle Úřadu OSN pro uprchlíky přijaly Německo a Švédsko 43 procent žadatelů o azyl v EU. Rakousko také přijalo "obrovský počet" vzhledem k své velikosti, zatímco ostatní země nepřijaly skoro nikoho.

"Opravdu jsme přesvědčeni, že pokud budou přijata správná opatření, tohle je něco, co Evropa dokáže zvládnout," řekla Flemingová. "Jsou to větší počty než loni, ano. Ale Evropu to neobrátí vzhůru nohama."

Do jižní Evropy bude dál přijíždět až 3000 uprchlíků denně, až do listopadu, konstatuje Úřad OSN pro uprchlíky. Zdůrazňuje že všechny členské země EU se musejí podělit o břemeno nejhorší uprchlické krize v Evropě od ukončení druhé světové války. Musí dojít k "férovému rozmístění" rodin usilujících o získání azylu.

Podle Úřadu OSN pro uprchlíky překročilo letos Středozemní moře téměř 300 000 lidí - 181 500 vstoupilo do Řecka a 108 500 do Itálie. Asi 10 000 uprchlíků přešlo o víkendu z Řecka do Makedonie, přestože se makedonské úřady pokusily je zastavit.

"Přicházejí ve velkých skupinách 300 až 400 lidí a cestují pak dál vlakem nebo autobusem do Srbska," řekla v úterý mluvčí UNHCR Melissa Flemingová. "Očekáváme, že uprchlíci budou dále přicházet po této trase v počtu až 3000 osob denně."

V Budapešti na nádraži Nyugati vytvořili dobrovolníci tranzitní zónu, kde poskytují každodenně 300 uprchlíkům potraviny, teplou vodu a první pomoc. Někteří uprchlíci mají stany - věnovali jim je účastníci nedávného hudebního festivalu v Szigetu, ale většina spí natlačena na travnatých okrajích na pokraji železniční stanice.

V Röszke na maďarsko-srbské hranici svědčil Hassan, třicetiletý počítačový technik ze Sýrie, že ho pašeráci donutili kormidlovat člun plný imigrantů z Turecka do Řecka. Řekl, že jeho tříletý synovec se při vstupu do Maďarska pořezal na hlavě žiletkovým drátem.

Hassan řekl, že ho cesta přes moře stála 1150 dolarů a že děti platily polovic. "Všechno je na internetu. Na Facebooku jsou stránky v arabštině, kde najdete všechny informace - telefonní čísla pro pašeráky v různých zemích a jsou tam i recenze, jestli jsou to dobří nebo špatní pašeráci."

Maďarská vláda staví na hranici se Srbskem plot. Orbánova strana Fidesz chce potrestat každého, kdo plot poškodí, čtyři roky vězení a učinit přechod hranice trestným činem.

Asi 90 procent uprchlíků opouští Maďarsko do několika dní. Sophie Marton, která kdysi bydlela v Londýně a nyní v Budapešti pracuje jako dobrovolnice pro uprchlíky, řekla, že většina lidí, která končí v městských táborech, jsou Afghánci. "Syřané mají více peněz a mohou si zorganizovat vlastní cestu," řekla.

Martonová uvedla, že příchod imigrantů mnoho Maďarů šokoval. "Vůbec by mi nevadila pestrost, nejen co se barvy kůže týče, ale i v naší kultuře. Otázkou pro budoucnost je: Dokážeme si na to zvyknout?"

Do Maďarska přišlo letos asi 140 000 imigrantů, více než třikrát tolik než za rok 2014. Podle Úřadu OSN pro uprchlíky přijaly Německo a Švédsko 43 procent žadctelů o azyl v EU. Rakousko také přijalo "obrovský počet" vzhledem k své velikosti, zatímco ostatní země nepřijaly skoro nikoho.

"Opravdu jsme přesvědčeni, že pokud budou přijata správná opatření, tohle je něco, co Evropa dokáže zvládnout," řekla Flemingová. "Jsou to větší počty než loni, ano. Ale Evropu to neobrátí vzhůru nohama."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6308

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2015