PROTEST PROTI TURECKÉMU BOMBARDOVÁNÍ KURDŮ

Demonstrace před tureckou ambasádou v Praze

26. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva

Dovolte, abych Vás jménem vznikající iniciativy "Společně proti Islámskému státu" pozvala na dvě dnešní bleskové akce, reagující na útoky turecké armády proti kurdským jednotkám v Sýrii a Iráku.

V 18:00 rozvineme na stromech naproti turecké ambasádě (velký transparent. Od 19:00 se bude na stejném místě konat veřejné shromáždění, které připomene oběti útoků. Očekáváme 50 až 100 účastníků.

Cílem akce je protestovat proti útokům turecké armády proti kurdským silám v Sýrii a Iráku, které v současnosti nesou hlavní tíhu pozemních bojů proti ISIS. Současně chceme upozornit na způsob, jakým současná turecká vláda komplikuje a oslabuje boj mezinárodní koalice proti ISIS.

Krátké projevy přednesou bývalý ministr zahraničí a předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan, poslanec Jaroslav Foldyna a zakladatelka iniciativy "Společně proti Islámskému státu" Markéta Všelichová. Bude přečten text bývalého ministra zahraničí a předsedy zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Karla Schwarzenberga.

Závěrem bude držena minuta ticha se svíčkami za oběti náletů.

Za iniciativu "Společně proti islámskému státu"

Markéta Všelichová

P.S. Jsme krajně kritičtí k současné turecké vládě, která svými kroky situaci na Blízkém východě nebezpečně destabilizuje. Považujeme se ovšem jak za přátele Kurdů, tak obyčejných Turků (kteří jsou hlavní obětí ISIS). Věříme, že oba národy mají právo žít vedle sebe v míru s využitím práva na sebeurčení garantovaného článkem 1 odstavec 2 Charty OSN. Naopak odmítáme terorismus jako nástroj politického boje, ať už jej používá kdokoliv.

0
Vytisknout
6989

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2015