Orbánův plot na srbsko-maďarské hranici nefunguje

Zoufalí uprchlíci se stejně dostávají do Maďarska

27. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Maďarsko se stalo novým ohniskem evropské uprchlické krize. Přijíždí tam nyní denně více než 2000 osob, většinou uprchlíků ze Sýrie a z Afghánistánu. V úterý zatkla maďarská policie 2330 osob, většinou Syřany, Afghánce a Pákistánce, z nichž bylo 555 osob děti.

Pohraniční plot Viktora Orbána uprchlíky nezadrží a začíná být považován za jeden z řady nepraktických, ale vychloubačných projektů maďarského premiéra. Populistická Orbánova vláda vydala 100 milionů euro na vybudování čtyřmetrového plotu z žiletkového drátu a zahájila protiuprchlickou billboardovou kampaň, která má uprchlíky přesvědčit, aby nechodili do Maďarska.

Jenže plot měl opačný efekt. Naopak začalo přicházet ještě víc uprchlíků než dosud. V časných ranních hodinách ve středu ráno do něj stovky lidí udělaly díry štípacími kleštěmi. Jiní použili přikrývky nebo spací pytle, jimiž plot zakryli a přeskočili na druhou stranu.

Orbán je obviňován, že přebírá politický program ultrapravicové strany Jobbik. Ve středu použila maďarská policie slzný plyn proti uprchlíkům u jednoho registračního střediska. Několik stovek Afghánců tam protestovalo proti zdlouhavé registrační proceduře a odebírání otisků prstů, ve středisku, kde jsou lidé zadržováni po dobu 36 hodin, než jsou dopraveni do jiného střediska v Maďarsku.

Balázs Szalai z organizace Migszol Szeged, která pomáhá uprchlíkům, si stěžoval, že maďarská policie je zahlcena a nekoordinována, takže většinu humanitární práce musí dělat občanský sektor. Szalai zdůraznil, že plot je zbytečný: "Neměli by stavět plot a organizovat billboardové kampaně. Měli by používat zdrojů k zvládnutí situace, jako budování malých táborů, aby děte, nehrozilo riziko, že proti nim bude použit slzný plyn."

Studentka medicíny z Teheránu Leila Mirzaei pomáhá v středisku pomoci pro uprchlíky Migszol uprchlíky léčit a překládá jim. "Nejčastější jsou abscesy způsobené zvířecím či hmyzím kousnutím. Také je lidem často špatně od žaludku a mají chřipky. Děti mívají často horečku." Mirzaei platí za léky pro uprchlíky z vlastní kapsy.

Navzdory překážkám uprchlíci dál přicházejí. Jusef Maen, 37, šel pěšky směrem na sever podél železniční trati do Maďarska s manželkou a dětmi ve věku tří a čtyř let. Řekl: "Cestovali jsme z Homsu v Sýrii do Damašku, pak Kalmymnos, Atény, Makedonie a Srbsko. Použili jsme letadlo, vlak, pěší chůzi, autobus a taxík. Vydal jsem 9000 dolarů a teď už nemám nic." Pokrčí rameny, řekne "Allah" a rukou ukáže k nebi.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6898

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2015