Uprchlíci: Jak je tomu doopravdy

31. 8. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Někteří čeští občané si vymýšlejí nejneuvěřitelnější výmluvy, bez jakékoliv vazby na realitu, jen aby si zdůvodnili svůj nepřátelský postoj vůči uprchlíkům, přestože Ženevská konvence o uprchlících z roku 1951 právně zavazuje i Českou republiku, aby jim pomáhala. Karel Dolejší na to reagoval pár poznámkami na Facebooku:

Ach jo.

1. "Svobodné a neválčící" země kolem Sýrie už jsou plné až po střechu, každý měsíc se tam snižuje životní standard těch, kdo tam zůstali; děti už nechodí do školy, ale do práce, protože není na jídlo. Notabene kolem Sýrie už ve skutečnosti nejsou svobodné a neválčící země, třebaže 85 % uprchlíků v nich nadále zůstává. V Turecku a Libanonu se válčí, Jordánsko se účastní leteckých operací, politicky je všude situace velmi vypjatá. Podobně situace kolem Eritreje, odkud přichází druhý největší počet žadatelů a azyl v Evropě.

2. Jak chcete zjistit, kdo za čím míří, když se člověk nedostane do země, kde se to slušně posoudí? ČR například se svými procedurami tuto otázku slušně neposoudí, mnoho let vnitro tlačí zcela bezohledně na omezení migrace, mnoho lidí bylo od nás vráceno do zemí, kde čelí útlaku nebo hrozbě mučení či rovnou zabití. Čechům je to většinově úplně jedno. Mrtví Afričané nebo Kavkazané jako důsledek činnosti tlupy zakomplexovaných rasistů na vnitru je netrápí. Proč by tu měl někdo žádat o azyl, pokud bychom byli první zemí, do níž pronikne? Protože je sebevrah? A jsou ještě horší země v Evropě, kde se prakticky vůbec nehodí žádat o azyl, protože nemají spravedlivé procedury ani náhodou.

3. Ukrývá se před policií a platí nelegálním převaděčům? Proč? Protože ví nebo tuší, že úžasná země jako ČR ho za každých okolností vyhostí, i kdyby ho odsud měli odvézt v poutech rovnou do mučírny v zemi, ze které utekl (řada případů uprchlíku z Kavkazu)?

4. Má se radši nechat zabít podle nepřátelských příkazů rasistické české policie a utilitárně uprchlické téma vykořisťující armády,připravit o osobní majetek minimálně, nebo má raději utéct tam, kde má šanci přežít?

5. Je chybou uprchlíků před válkami, že EU nemá žádný legální rámec, který by umožňoval uprchlíky normálně přijmout za předpokladu neporušení zákonů?

6. Kdo koho "napadá"? Minimálně je to s napadáním tak 3 : 1 ve prospěch "úžasných vyspělých" populací evropských zemí.

7. Vyhostíte celou českou politickou třídu, která nepřetržitě páchá kriminální činnost formou "malých domů", netransparentních výběrových řízení, zmanipulovaných veřejných zakázek, úplatkářství atd.? Nebo to je něco jiného, protože jde o "naše bělochy"?

8. Kdo lže a kdo to posoudí? Rasističtí příslušníci policie, se kterými jste nemusel nikdy přijít do kontaktu, ale o jejichž rasismu se lze přesvědčit velmi snadno, i pokud jste "normální slušný" cizinec žijící dlouhodobě v ČR a musíte docházet na Cizineckou policii vysvětlovat různé neuvěřitelné věci?

9. Uprchlík nesmí mít peníze? A když je má, tak je to prosím důkaz čeho? Že chce zneužívat sociální systém a žít z dávek?

10. Znáte aspoň jednoho cizince s dlouhodobým pobytem v ČR, aspoň jednoho žadatele o azyl, nebo jste všechno vycucali z xenofobních hoaxů na internetu? 11. A vážně Vám není ani trochu hanba?

0
Vytisknout
13933

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2015