Channel Four News: Řecko na pokraji exploze

9. 9. 2015

čas čtení 3 minuty



Reportér: Dnes večer chaos na řeckém ostrově Lesbos. Lidé tady stojí ve frontě dlouhé hodiny na jízdenky pro tyto lodě, které sem dnes přivezla řecká vláda v zoufalém pokusu odstranit zdejší zácpu uprchlíků. Tohle je ostrov, na němž žije asi 85 000 lidí a za posledních několik měsíců sem přišel stejný počet uprchlíků. A v současnosti sem přijíždí každý den asi 4000 lidí. Lidí přijíždějí na těch přeplněných gumových člunech, riskují své životy, a někteří, tragicky, také zahynou. Dnes řecké úřady z ostrova odvezly 6000 lidí. Ale na přeplněnosti ostrova to nic nezměnilo. Protože, jak lidé odcházejí, další přicházejí.

Je tady horko, strašně mnoho lidí, špína. Nemají skoro vůbec žádné jídlo ani vodu. Lidé ztrácejí trpělivost a dochází ke konfliktům.

Reportér: Proč jste tak rozčílený?

Chlapec: Protože všichni tady mají protekci. Dostanou lístky a jedou. Já mám na lístek taky právo. Mně ho nedali.

Afghánec: Ignorují nás. Nepomáhají lidem z Afghánistánu.

Všichni tito lidé zaplatili pašerákům, aby je sem z Turecka převezli na přeplněném nafukovacím člunu. Syrský novinář včera nafilmoval cestu své vlastní rodiny. Pašerák jim říká. Přestaňte. Prosím, buďte zticha.

Dělejte svou práci a kormidlujte, říká žena.

Na polovině cesty se k nim přiblíží jiný člun a panika dosahuje nejvyšší intenzity. Uprchlíci se obávají, že do nich loď narazí. Ale řecká manželská dvojice v druhém člunu jim hodí provaz a odtáhne je k břehu. Když dojedou ke břehu, je cítit znatelné ulehčení. Ale i teď před sebou ještě mají pěší cestu 60 kilometrů.

Nikdo nemůže odejet z Lesbosu, dokud je Řekové nezaregistrují. Úředníci jsou zahlceni, přestože dnes bylo otevřeno nové registrační středisko. Šéfka řeckých pohraničníků na to dohlíží osobně. Je ale pesimistická.

Reportér: A kolik jich dnes odjelo?

Generálmajorka Zacharoula Tsirigoti: Víc než 6000.

Reportér: A kolik přijelo nových lidí?

Generálmajorka Zacharoula Tsirigoti: Asi 4000.

Reportér: Takže takhle to bude pokračovat každý den.

Generálmajorka Zacharoula Tsirigoti: Vlastně ano.

Reportér: Máte představu, kdy to skončí?

Generálmajorka Zacharoula Tsirigoti: Ne.

Reportér: Tohle je městský park. Bydlí tady teď obrovské počty lidí, kteří přijeli v posledních dnech a kteří z ostrova nemohou odjet, protože čekají na registraci. Jediné, co mají, jsou tyto stany, které jim poskytli soukromí dárci a humanitární organizace. A tamhle oni chtějí být, na té lodi do Atén.

Masonu Hussejnimi je teprve šestnáct let a přijel sem sám z Kábulu v Afghánistánu.

Mason Hussejni: Mysleli jsme, že když přijedeme do Řecka, že nám lidi pomohou. Že nás registrují a dají nám jídlo a místo, kde bychom mohli spát. Ale nikdo nám nepomáhá. Nemáme co jíst. Už jsem sám dva dny nic nejedl, jen piju vodu.

Reportér: Dnes je atmosféra v přístavu stále ještě velmi napjatá. Mezinárodní charitativní organizace uvádí, že zrušila rozdávání pomoci, protože policie nemůže zaručit jejich bezpečnost.

0
Vytisknout
7253

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2015