Izrael se obává posilování ruské vojenské přítomnosti v Sýrii, existuje riziko konfliktu

9. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Známky rostoucího zapojení ruských ozbrojených sil do syrské války na straně Bašára Asada vyvolaly v Izraeli přehodnocování stávající politiky - s cílem omezit riziko možného vojenského střetu s Moskvou.

Od počátku syrské války v roce 2011 Izrael příležitostně zasahoval do konfliktu na Golanských výšinách v reakci na ostřelování nebo na dodávky pokročilé výzbroje pro Asadova spojence, libanonské hnutí Hizballáh.

Americké a regionální zprávy o tom, že Moskva přechází od diplomatické a logistické podpory syrského režimu k vojenské podpoře velkého rozsahu vyvolaly obavy, že by se Izrael a Rusko mohly nešťastnou náhodou dostat do ozbrojného střetu.

Generální ředitel na ministerstvu zpravodajských služeb Ram Ben-Barak sdělil Reuters na konferenci v Interdisciplinárním centru v Herzlii, že bude třeba upravit izraelské polní řády.

"Byli jsme informováni, že Rusové přecházejí k aktivní intervenci, Američané útočí... Západ a nyní fakticky Rusové a celý svět se snaží sjednotit proti nim ("islámskému státu")," prohlásil na konferenci Amos Gilad, poradce ministra obrany. Pro Reuters uvedl, že je příliš brzy rozhodnout, jak rozsáhlá bude ruská intervence a zda nějak omezí operační volnost izraelských sil.

Zatímco izraelská strana naznačuje, že není vyloučena vzájemná komunikace s Ruskem, Moskva ji popírá.

Izrael se snaží v syrském konfliktu zůstat neutrální a podle vlastního tvrzení reaguje, jen když je ostřelován ze syrského území, a proti pokusům Hizballáhu získat pokročilou výzbroj.

USA zaznamenaly různé přípravné kroky pro zapojení ruských sil, včetně přepravy prefabrikovaného bydlení pro stovky osob na letiště v Latakíji, což může signalizovat intervenci velkého rozsahu.

Bývalý generál letectva Amos Jadlin a bývalý Netanjahuův šéf vojenské rozvědky prohlásil, že konflikt mezi Izraelem a Ruskem kvůli Sýrii je nepravděpodobný. Podle něj se ruské jednotky vyhnou Golanským výšinám a Izrael se bude snažit, aby jeho nálety nezasáhly Rusy.

Existuje ovšem možnost, že v konkrétní situaci bude například nejasné, kdo právě pilotuje ten či onen bojový stroj ruského původu.

Vysloužilý americký pilot Sam Gardiner spekuluje, že stroje pilotované Rusy budou mít kvůli modernějšímu vybavení jinou elektronickou signaturu než syrské a Izraelci budou vědět, která letiště Rusové využívají, stejně jako dokáží odposlouchávat rádiovou komunikaci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5073

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2015