Rusko v Sýrii: Strategie vykusování krajíce

7. 10. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Geolokace videozáběrů ze Sýrie publikovaných ruským ministerstvem obrany ukazuje, že "dosud neexistuje známka toho, že se ruské ministerstvo obrany zaměřuje na pozice ISIS, nebo zasáhlo cíle v Rakce (jednom z dvou "hlavních měst" islamistů), navzdory opačným tvrzením" ZDE.

Na internetu může každý gramotnější tvor zpětně dohledat mapy Sýrie publikované průběžně před ruskou invazí, u nichž nemusí mít žádné podezření z účelového falšování. Pokud tyto mapy jednu po druhé srovnáte s rozmístěním ruských náletů, snadno dospějete k závěru, že Rusové skutečně neútočí primárně na "islámský stát". Ne proto, že to říká britský ministr obrany ZDE, ale protože ruské mapy rozmístění jednotlivých frakcí v Sýrii se liší od všech map publikovaných ostatními zdroji asi jako Lívie od Libye.

***

Izrael v boji proti Palestincům propagandisticky útočí hlavně na radikální frakce, jeho skutečným cílem ale vždy byli umírnění Palestinci, kterým všelijakými akcemi Šin Betu i vojenskými zákroky škodil na prvním místě. Stejný přístup aplikovali Rusové v Čečensku a nyní i v Sýrii. Umírněné frakce totiž nabízejí legitimitu, kterou extrémisté nemají. A to je v prostředí, kde mezinárodní veřejné mínění má stále ještě nezanedbatelnou váhu, docela důležité.

***

Když se kdysi ještě v pekárnách pekly dobré věci, nikoliv drcené staré pečivo s výtažkem vlasů, chlupů a oslích kopyt, lidé se špatnými zuby často jídali chleba jinak neobvyklým způsobem. Promáčkli krajíc vprostřed, roztrhli a měkkou střídku pak vyjedli bez větších potíží. Co zbylo byl okraj tvořený kůrkou, přibližně ve tvaru velkého "O".

Přirozeně, že zbytek není už možné ve slušné společnosti předložit komukoliv k jídlu. Kůrky zpravidla končívaly druhý den nakrájené v kávě ke snídani, nebo byly případně zkrmeny domácímu zvířectvu.

***

Rusko uplatňuje v Sýrii strategii vykusování krajíce. Útočí špatnými zuby primárně na jiné, zranitelnější skupiny, než je "islámský stát", a dělá to záměrně a promyšleně.

Pokud se záměr vydaří, budou zničeny všechny formace s politickou legitimitou, a z opozice proti Asadovi zůstane pak jen "islámský stát" na jedné a al-Kajdá na druhé straně ohlodaného zbytku. Přirozeně, že takoví partneři jsou k oficiálním mírovým rozhovorům naprosto nestravitelní. Tak jako v případě Izraelců je cílem možnost zaujmout postoj, podle nějž jednat vlastně není s kým, protože chybějí přijatelní političtí partneři. Válka tedy musí pokračovat.

***

Kdo tvrdí, že ruská intervence v Sýrii může vést k ukončení války jednáním a politickým kompromisem, sděluje buď své vytoužené přání, nebo názor, jenž mu přikazuje sklon nekriticky stranit v konfliktu, či omyl, který mohly zapříčinit ještě všelijaké jiné důvody. Rozhodně však ani náhodou nepopisuje, co se v Sýrii opravdu děje.

0
Vytisknout
9643

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2015