Slamění panáci Václava Klause mladšího

16. 11. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Nebezpečný a neinformovaný komentář Václava Klause mladšího, zveřejněný na Novinkách, je jen dalším důkazem, jak hluboko se do virtuální reality, na hony vzdálené skutečnosti, propadl dnešný český veřejný diskurs. Novinky propadly syndromu Parlamentních listů: zdá se, že zveřejní každou blbost, bez ohledu na to, že nemá nic společného s fakty, protože je to "názor". Jenže na běžně známé věci, milý pane Klausi, nemůžete mít "názor", pokud protiřečí faktům. Nemůžete veřejně tvrdit, že 2+2=5, nebo že "neexistují sovy" a "nejsou klobouky". Respektive, tvrdit to můžete, ale žádný soudný člověk vás a o periodikum, které to publikuje, pak nebude brát vážně. .

Když píšu jakýkoliv článek pro nějaké renomované západní médium v angličtině, vždycky následuje rozsáhlá debata s editory, kteří se vracejí skoro ke každé mé větě, zpochybňují ji a požadují verifikaci mnou uváděných faktů. Každý článek, vyšlý ve významném západním médiu, je tak produktem rozsáhlé, editační práce. Ne tak v českých médiích, která jak vidno třeba Klausovi vydají jakoukoliv pitomost. Ta se pak šíří bez korekce.

Nesmysly v Klausově článku?

1. Představíte si třeba Winstona Churchilla, že by byl po náletech na Londýn především „otřesen“? A mektal by něco ve smyslu: „Kvůli pár agresivním pilotům nemůžeme soudit celý německý národ. Většina Němců je slušná ... Je věcí Němců, jestli vyznávají nacismus, nebo ne, to my nemůžeme soudit...“

Je to takzvaný "slaměný panák" - hloupost, kterou nikdo neřekl, kterou si autor vytvoří sám, a pak proti ní bojuje. Žádný západní politik samozřejmě islamistický extremismus a vraždění neomlouvá a všichni souhlasí s razantními akcemi proti Islámskému státu. Politikové ovšem oprávněně poukazují na to, že z islamistického extremismu nelze obviňovat ani nevinné stamiliony pokojných muslimů, ani zcela nevinné uprchlíky.

2. "Někteří z pařížských vrahů přišli teď do Evropy přes Řecko jako uprchlíci" píše Klaus. – Opravdu? Že to ví tak jistě. Nic takového nebylo prokázáno. Ví se jen, že syrský pas, nalezený nedaleko mrtvoly sebevražedného atentátníka, je falešný. Kdo a kdy s ním přijel do Evropy, není vůbec jisté. Proč Klaus šíří záměrně falešné informace? Je to proto, aby podněcoval xenofobii?

Aktualizace: Informace, že otisky prstů člověka, který byl registrován na řeckém ostrově, jsou totožné s atentátníkem, přišly až POTÉ, co Klausův článek vyšel na Novinkách a až poté, co byl vydán tento komentář. Proč Klaus lhal v době, kdy věc nebyla potvrzena a kdy západní úřady a sdělovací prostředky se z dobrých důvodů k záležitosti stavěly velmi opatrně? Je to proto, že extremisté jako Klaus ml. záměrně nyní zneužijí této skutečnosti k vyvolávání nenávisti proti statisícům uprchlíků? A česká média tomu budou dávat prostor? - Zdá se, že se cíle Klause mladšího v tomto ohledu shodují s cíli Islámského státu, totiž vyvolat v Evropě atmosféru nenávisti. 


3. "Většina běženců přichází přes Turecko, kde není žádná válka, je tam demokracie a je to země kulturně jim daleko bližší? Tedy jako by v Čechách byla válka, kdežto na Slovensku by byl mír a klid, ale my masově táhli někam na Island."

V Turecku není demokracie, ale hlavně, Turecko uprchlíky neuznává, nesmějí pracovat, jejich děti nesmějí chodit do školy a OSN už pro uprchlíky nemá peníze na jídlo, proto se dávají na cestu. To jsou také zcela známá fakta.

4. "Vykračují si mladí, dobře a zdravě vypadající muži s chytrými telefony." - Další neustále omílaný mýtus. Stačí se podívat na statistiky OSN, aby Klaus zjistil, že to není pravda. Na dotaz Human Rights Watch v Bruselu na Miloše Zemana, na čem založil Zeman své tvrzení, že uprchlíci jsou z 90 procent "mladí zdraví muži", Zeman neodpověděl. Přesto je tento nesmysl dále šířen. Poměr žen a dětí na jedné straně a "mladých zdravých mužů" na straně druhé, je přibližně 50 - 50 procent. A kde vznikla ta blbost, že "mladí zdraví muži s Iphony" nemohou být uprchlíky? Ono se Asadovo vraždění civilistů barelovými bombami, při němž zemřelo čtvrt milionu lidí, jaksi podle Klausových horečnatých představ vyhýbá určitým vrstvám obyvatelstva? Ona Asadova tajná policie mučí jen staré lidi? Co to je za nesmysly?

Klaus ml. jde ve své nenávisti k Evropské unii tak daleko, že prosazuje fašistickou Marine Le Penovou. To je také skutečnost, která stojí za zaznamenání.

Klaus má samozřejmě pravdu v jedné věci. Že totiž pod vlivem populistických blábolů a nepravdivých informací a spekulací, jaké publikuje i on sám, vzniká mezi občany iracionální strach, který může smést současný demokratický politický establishment. Toto nebezpečí ovšem Klaus mladší zvyšuje silnou měrou.

Racionální a odpovědný veřejný činitel by na veřejnosti vyvracel iracionální strachy a mýty a vysvětloval by lidem fakta. Apeloval by na ně, aby nezpitoměli hrůzou a aby vnímali, co se ve skutečnosti děje.

Pokud budou veřejní činitelé v České republice dělat to, co Klaus ml., sklidí bouři. Ani se nenadějí, a budou sedět v nějakém koncentračním táboře. Já bych   to být Klausem neriskoval.

Hloupost ovšem nezná mezí. Jak mohl tento člověk být učitelem, nebo ředitelem školy, je nevysvětlitelné. Děsím se představy, že bych chodil na střední školu, v níž by byl Klaus mladší ředitelem (a také máme zprávy o tom, jaké to tam bylo...)

0
Vytisknout
19804

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2015