Jak velké bezpečnostní riziko představují uprchlíci?

19. 11. 2015

čas čtení 4 minuty


Proč by například útočník sebou vůbec nosil pas? Spíše se zdá, že islamisté chtěli, aby byl pas nalezen. Nahrává to jejich záměrům ve dvou směrech: Jednak to zvyšuje strach na Západě, kam nyní přichází velký počet uprchlíků, a dále to evropské společnosti rozděluje. Za druhé to diskredituje samotné uprchlíky. Pro "islámský stát" jsou uprchlíci zrádci, kteří opouštějí zemi místo toho, aby se k němu přidali a budovali chalífát.

Nyní je potvrzeno, že jeden ze sebevražedných atentátníků v Paříži přicestoval do Evropy v přestrojení za uprchlíka. Bezpečnostní orgány dlouho považovaly takový scénář za nepravděpodobný. Jak velké riziko tedy uprchlíci představují?


Většina pachatelů pocházela z Evropy, nicméně jeden díl skládačky vyvolal obzvláště velkou pozornost. Nedaleko těla jednoho z útočníků byl nalezen syrský pas. V pondělí francouzské orgány potvrdily, že útočník s pasem přicestoval do Evropské unie přes Řecko, přičemž vystupoval jako uprchlík.

Toto zjištění zdánlivě potvrzuje obavy, že mezi statisíci uprchlíky se mohou skrývat teroristé. Podle řeckého rozhlasu také druhý útočník možná přicestoval přes Turecko a Řecko.

Zatím je pouze známo, že otisky prstů pachatele, který se odpálil před Stade de France, odpovídají těm, jež byly odebrány po předložení syrského pasu. Muž vystupující pod jménem Ahmad Almohammad přicestoval do Řecka v říjnu přes ostrov Leros. 7. října pětadvacetiletý mladík vstoupil na území Srbska z Makedonie a pokračoval do Chorvatska a Rakouska. Podle srbských orgánů byl neozbrojen, podle francouzských je jeho pas falešný, vyrobený v Turecku.

Bezpečnostní orgány dlouho považovaly takový scénář sice za možný, avšak nepravděpodobný. Tisíce islamistů jsou držiteli evropských pasů a nepotřebují se za nikoho vydávat. Navíc velký počet extrémistů, kteří vyrostli v Evropě, je připraven provést zde útoky.

Ale zůstává řada otevřených otázek. Skutečná identita muže, který do Řecka přišel jako uprchlík s falešným pasem, není známa. Existuje řada možností. Jednou z nich je, že vůbec nejde o Syřana. Mohl to být islamista známý evropským bezpečnostním službám, který se přidal k "islámskému státu" v Sýrii. Mohlo být pro něj jednodušší vrátit se do Evropy jako uprchlík pod falešnou identitou - protože Syřané mají takřka zaručeno přiznání statusu uprchlíka.

Ale jsou tu ještě jiné otázky. Proč by například útočník sebou vůbec nosil pas? Spíše se zdá, že islamisté chtěli, aby byl pas nalezen. Nahrává to jejich záměrům ve dvou směrech: Jednak to zvyšuje strach na Západě, kam nyní přichází velký počet uprchlíků, a dále to evropské společnosti rozděluje. Za druhé to diskredituje samotné uprchlíky. Pro "islámský stát" jsou uprchlíci zrádci, kteří opouštějí zemi místo toho, aby se k němu přidali a budovali chalífát.

Většina útočníků byli Francouzi. Nebyl to falešný uprchlík, kdo do Evropy přinesl teror. Hlavní koordinátor byl Belgičan. Útok by těžko mohl naplánovat a zkoordinovat někdo, kdo byl v Evropě jen pár týdnů. Podle francouzských orgánů byl ovšem útok naplánován v Sýrii.

Německé bezpečnostní orgány opakovaně zdůraznily, že nemají spolehlivé důkazy o vstupu islamistů do Evropy v rámci přílivu uprchlíků. Současně s tím se rovněž na takový scénář nikdo nepřipravoval. V současnosti tyto orgány vyšetřují celkem deset případů podezřelých z příslušnosti k "islámskému státu". To ale neznamená, že přišli do Německa s úmyslem provést zde teroristický útok.

Neexistuje zcela spolehlivá ochrana před možností, že mezi uprchlíky jsou teroristé. A uzavření hranic, tak jak bylo v posledních týdnech často požadováno, by nepřineslo příliš velkou ochranu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7942

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2015