Žaloba na Policii ČR

19. 11. 2015 / Radek Mikula

čas čtení 3 minuty

Vážení,

V úterý 17. listopadu jsem se po odchodu z Albertova, kde jsem sledoval shromáždění Bloku proti islámu, chtěl připojit k průvodu na podporu uprchlíků. Na rohu ulic Botičská a Na Slupi jsem byl spolu s dalšími přáteli zastaven řadou policistů z pohotovostní jednotky. Na dotaz, jak se máme dostat k nedalekému průvodu, nám sdělili, že musíme obejít vedlejší blok. To jsme učinili, ovšem na křižovatce Vyšehradské a Trojické ulice opět stála řada policistů, kteří blokovali průchod, Asi po čtvrt hodině policisté své postavení opustili a my mohli pokračovat směrem k průvodu. To ale trvalo jen než jsme přešli přes ulici, kde se opět opakovala stejná situace. Také tady jsme museli dlouhou dobu bez vysvětlení čekat, než nám pohotovostní jednotka umožnila průchod. V té době už byl průvod velmi vzdálen, a tak nám zabralo značnou dobu než jsme ho dostihli. Když jsme se přiblížili k Václavskému náměstí, tak jsem na něj s filmovou dokumentaristkou Helenou Všetečkovou, která vše zaznamenávala, odešel, zatímco účastníci pochodu se k němu blížili oklikou. Na Václavském náměstí jsme se k nim chtěli znovu připojit, v čemž nám - ten den již počtvrté - zabránili policisté v zásahové výstroji.

Postup policie představoval samoúčelnou ukázku moci vzhledem k tomu, že na žádném z míst, kde omezovala volný pohyb občanů, nedocházelo k narušování veřejného pořádku a nic nenasvědčovalo tomu, že by to hrozilo. To je zvlášť zjevné v porovnání se situací na Albertově, kde došlo k přímé konfrontaci dvou tisíc stoupenců prezidenta Zemana se skupinou asi padesáti jeho odpůrců. Ta se sice až na několik strkanic obešla bez vážnějších střetů, avšak pokud by k nim došlo, tak policie na ně vůbec nebyla připravena vzhledem k tomu, že na místě bylo jen několik příslušníků antikonfliktního týmu. Pasivitu policie nejen vůči hrozícímu, ale i skutečnému narušení bezpečnosti občanů při úterních shromážděních dokresluje také zkušenost kameramana zveřejněná na iDnes.cz: ZDE

Z toho vyplývá nesmyslnost policejní argumentace o "předcházení konfliktů", tam kde naopak žádné nehrozily, jak ukazuje další videozáznam ZDE (0:55)

´Jsem přesvědčen, že nelze tolerovat takové zneužívání policejních oprávnění a proto spolu s Janem Kaczorem, studentem Právnické fakulty UK, podáváme žalobu na určení nezákonnosti policejního zákroku. K témuž vyzývám všechny občany, kteří byli podobně jako my v den boje za svobodu šikanováni bezpečnostními složkami, které maji mj. za úkol chránit naší svobodu pohybu a shromažďování, aby učinili totéž.

Radek Mikula

0
Vytisknout
11609

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2015