Francie vyzvala OSN, aby schválila "všechna nezbytná opatření" proti ISIS

20. 11. 2015

čas čtení 1 minuta


Francie vyzvala Radu bezpečnosti OSN, aby schválila "přijetí všech nezbytných opatření" k boji proti "islámskému státu", poté, co extrémisté zaútočili v Paříži.


Návrh rezoluce předložený patnáctičlenné radě vyzývá členské státy ke "zdvojnásobení a koordinaci úsilí předejít a potlačit teroristické činy páchané zejména ISIS" a skupinami napojenými na al-Kájdu.

"Výjimečná a bezprecedentní hrozba celému mezinárodnímu společenství představovaná touto skupinou vyžaduje silnou, jednotnou a nedvojznačnou odpověď Rady bezpečnosti," prohlásil francouzský velvyslanec Francois Delattre.

Francouzská žádost o mandát OSN přichází poté, co Rusko předložilo revidovaný text vlastního návrhu rezoluce, který vyzývá k boji s ISIS se souhlasem Sýrie.

Tento návrh byl odmítnut Spojenými státy, Británií a Francií, které odmítají spolupracovat s prezidentem Bašárem Asadem, jehož obviňují z vyvolání extrémismu tím, že se uchýlil k brutalitě.

Francouzský návrh neposkytuje zákonný podklad k vojenské akci a nedovolává se čl. 7 Charty OSN, která autorizuje použití síly.

Francouzští diplomaté však trvají na tom, že poskytne důležitou mezinárodní politickou podporu tažení proti ISIS, které bylo posíleno po pařížských útocích z minulého týdne.

Francouzský návrh označuje ISIS za "globální a bezprecedentní hrozbu mezinárodnímu míru a bezpečnosti" a říká, že na lídry a příznivce ISIS budou brzy uvaleny sankce.

Text odsuzuje také teroristické útoky v Bejrútu, Tunisku, Turecku a Egyptě.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5265

Diskuse

Obsah vydání | 20. 11. 2015