KRUTÁ EVROPA, SELHÁVAJÍCÍ AMERIKA:

Známý afghánský televizní moderátor přišel v Egejském moři o své čtyřměsíční dítě

29. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Qais Rahmani, známý moderátor afghánské televize, se připojil k uprchlíkům a vydal se s rodinou a čtyřměsíčním dítětem do Evropy. V Turecku nastoupili do člunu směřujícího k Řecku, který se téměř okamžitě potopil. Qaisovo čtyřměsíční dítě zemřelo v jeho náručí. Evropu to nezajímá.

Je to jako případ Ajlana Kurdiho, píše v deníku Independent věhlasný reportér z Blízkého východu Robert Fisk. Rozdíl je ale v tom, že Rahmani byl v Afghánistánu celebritou. Jeho manželka i ostatní rodinní příslušníci byli vysoce vzdělaní, s univerzitními tituly. Byli to příslušníci středních vrstev, kteří by, podle amerických představ, přece po americké invazi měli v Afghánistánu zůstat a snažit se budovat novou občanskou společnost.

Jenže ono to nefunguje. Západ v Afghánistánu naprosto selhal, pokračuje Robert Fisk a konstatuje, jak už jsme v Britských listech uvedli, že Taliban převzal vládu nad regionem Sangin v provincii Helmand. Při hájení Sanginu zahynulo před několika lety více než 100 britských vojáků. Přišly všechny jejich životy nazmar?

Obdobně se americká vojska v Iráku snažila udržet si město Mosul - a Mosul je nyní sídlem šéfa Islámského státu, Abu Bakra al-Baghdadiho. A američtí vojáci umírali v Iráku při bojích o město Fallujah - a Fallujah je nyní také v rukou Islámského státu.

Jenže Západ nyní ignoruje tyto naprosté neúspěchy v Iráku a v Afgánistánu. Do novin se to v podstatě nedostane.

Tisíce příslušníků Islámského státuy nyní bojují v Afghánistánu, v zemi, kterou se Západ před čtrnácti lety rozhodl "osvobodit". Kromě toho desetisice vojáků Talibanu ovládají region Sangin. Přesto tvrdí americký prezident Obama Amertičanům, že zkorumpovaná afghánská vláda je pro Spojené státy "seriozním partnerem".

Taliban nyní, po čtrnácti letech, v Afghánistánu vítězí. Nyní Západ chce, aby tam sám Taliban bojoval proti ještě strašnějšímu Islámskému státu. Ve svém nedávném projevu k Američanům se Obama vyjádřil, že "musíme naléhat na Taliban, aby bojoval za mír, který si Afghánci zaslouží". Takže špatný Taliban se nyní v americké interpretaci stává zase dobrým Talibanem. Zprávy z Afghánistánu musejí být opravdu velmi špatné, uzavírá Robert Fisk.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6683

Diskuse

Obsah vydání | 31. 12. 2015