Muslimové nepáchají většinu teroristických útoků

30. 12. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Méně než 2 procenta teroristických útoků jsou motivována nábožensky

Podle informací z Europolu, v letech 2011-2014 došlo v Evropě k 746 teroristickým útokům. Jen 8 z nich bylo inspirováno nábožensky. Většina teroristických útoků je motivována etnicky a nacionalisticky. V letech 2006-2010 došlo podle Europolu na území EU k 2131 teroristickým útokům. 8 z nich spáchali "islamisté". V těchto letech se islamistický extremismus podílel na počtu teroristických útoků 0,3 procenty.

Podle Encyklopedie válek bylo z 1763 válek  jen 123 z nich motivováno nábožensky a studie Institutu pro ekonomiku a mír z roku 2013 nenalezla "žádnou všeobecnou kauzální příčinu" mezi náboženstvími a konflikty. Nábožensky motivovaný terorismus se nejčastěji dostává do médií, avšak z dat vyplývá, že terorismus má většinou jinou než náboženskou motivaci.

V Evropě je však islamistický extremismus rostoucím problémem. V roce 2010 došlo k 179 pokusům o teroristické útoky motivované náboženství, v roce 2014 už bylo 395 takových pokusů. A počet obětí náboženských teroristických útoků bývá větší než počet obětí teroristických útoků, které mají jinou motivaci.

Zdroj v angličtině ZDE

Americký server Salon upozorňuje, že ultrapravice a islamističtí extremisté mají velmi podobnou argumentaci i cíle. Mnozí západní pravičáci tvrdí, že za teroristické útoky nese odpovědnost výlučně 1,6 miliardy muslimů a že muslimští uprchlíci přicházející do Evropy tam budou páchat teroristické atentáty.

Ultrapravice v západních zemích a Islámský stát mají stejný cíl: ultrapravice na Západě požaduje, aby muslimové a uprchlíci odešli z Evropy a vytváří představu o nepřekonatelných kulturních bariérách, přestože miliony lidí už žijí desítky let zcela pokojně v mnoha západních zemích. Stejný cíl, totiž vytvoření nepřátelství a nepřekonatelných kulturních bariér mezi občany Západu a muslimy, má i Islámský stát. Stejně jako západní pravičáci, Islámský stát chce, aby muslimové odešli z Evropy, byli zradikalizováni a přidali se k jeho chalífátu. Islámský stát výslovně usiluje o vytvoření co největšího nepřátelství Západu vůči muslimům, a v tom jim západní extremisté napomáhají.

Když argumentoval Adam Curtis ve třetím díle svého slavného dokumentárního seriálu Svět nočních můr, že "Al Kajda neexistuje", velmi podrobně zdokumentovaným materiálem za pomoci světových odborníků na problematiku globálního terorismu zdokladoval, že nikdy neexistovala děsivá, vlivná, celosvětová, globální organizace al Kajda, avšak jen izolované skupinky rozhněvaných islamistů s velmi volnými vzájemnými vazbami. Jinak by to ani v chaotických podmínkách třetího světa nemohlo fungovat. Curtis zdokumentoval, že samotný název al Kajda si vytvořili z politických důvodů Američani, protože potřebovali individuální teroristy obvinit z členství ve vlivné, teroristické mezinárodní organizaci. Rozptýlené skupinky teroristů samozřejmě americký název Al Kajda přijali, protože se jim reklama ohledně toho, jak obrovsky mocná vražedná organizace to je, velmi hodila.

Karel Dolejší vytváří ve svém článku známého "slaměného panáka", když tvrdí, že lidé, kteří se zastávají uprchlíků, prý zároveň argumentují, že nehrozí žádné teroristické nebezpečí. Nikdo samozřejmě nikdy netvrdil, že Evropě a světu nehrozí teroristické nebezpečí, ta hrozba je a byla trvalá, bez ohledu na uprchlíky. Příchod uprchlíků do Evropy však má zřejmě s teroristickou hrozbou máloco společného, protože teroristé se samozřejmě do Evropy dostávají bez ohledu na uprchlickou vlnu a drtivá většina potenciálních teroristů pochází z Evropy. Mnohokrát bylo poukazováno na to, že teroristická organizace, která by posílala své vycvičené bojovníky k provádění atentátů v Evropě na vratkých člunech přes Středozemí, kde by byli cenní bojovníci ohroženi možností utopení, by nebyla zrovna nejefektivnější. Teroristické organizace, které zamýšlejí provést atentáty v Evropě, si své atentátníky na evropský kontinent dopraví pohodlně a letecky.

Jestliže se podle pravicového deníku Die Welt, který se zdá být v kapse bavorské CSU, stavějící se úporně v uprchlické politice do opozice proti Angele Merkelové, nyní prý německá policie děsí, že není schopna značnou část příchozích uprchlíků identifikovat, může za to samozřejmě chaotická a neefektivní uprchlická politika Evropské unie. Odborníci zabývající se uprchlickou problematikou a lidskoprávní organizace neúnavně už dlouhé měsíce opakují, že Evropa má povinnost vytvořit pro uprchlíky bezpečnou cestu do Evropy, až po řádné jejich registraci a identifikaci. Těžko obviňovat samotné uprchlíky z toho, že Evropa takový systém nezavedla.

0
Vytisknout
8980

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2016