Je třeba bránit svobodu projevu i v případě hrubě urážlivých výroků

6. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

V Severním Irsku byl soudem osvobozen stíhaný pastor James McConnell, 78, který byl obžalován podle Zákona o komunikacích, že na internetu vydal své kázání, v němž tvrdil, že islám je "pohanský" a "satanský". McConnell byl obviněn ze "zneužívání veřejných elektronických komunikací a z šíření "hrubě urážlivých výroků".

Avšak soudce Liam McNally konstatoval, že "není úkolem trestního práva cenzurovat urážlivé výroky". Dodal: "Soudy si musejí dát velký pozor, aby nekritizovaly verbální projevy, které, ať jsou jakkoliv zavrženíhodné, nejsou více než urážlivé". Proto shledal McConnella nevinným. Soudce dodal: "Právo na svobodu projevu zahrnuje právo říkat věci nebo vyjadřovat názory, které urážejí, šokují nebo znepokojují stát či jakoukoliv část obyvatelstva," dodal.

Na obranu McConnellovy svobody projevu promluvil před soudem Mohammad al-Hussaini, výzkumník islámských studií na Westminster Institute. Zdůraznil: "V kontextu vypalovaných křesťanských kostelů, krvavých poprav a masakrování náboženských menšin na Blízkém východě i jinde je nesmírně důležité, abychom v této zemi plnili svou obecnou povinnost systematicky bránit svobodu projevu občanů diskutovat a kritizoval náboženské myšlenky i víru. Je přípustné pouze omezovat takové verbální projevy, které vyzývají k fyzickému násilí vůči druhým lidem."

Verdikt je aktuální i v souvislosti s procesem proti Martě Semelové. Nelze totiž osoby kriminalizovat za výroky, které jsou věcně nesprávné.

A dodal: "Nadto, v demokratické společnosti se vážně ohrožujeme, pokud si začneme plést to, co bychom možná neměli říkat, s tím, co nám zákon nedovoluje říkat."

Roy Greenslade, komentátor listu Guardian, se ostře postavil na al-Hussainiho stranu a podpořil verdikt soudce Liama McNallyho. Odsoudil zároveň kritiku vatikánského listu Osservatore Romano, zaměřenou proti časopisu Charlie Hebdo, který vydal na titulní stránce obrázek Boha jako teroristy.

"Používat Boha k ospravedlňování nenávisti je čirým rouháním," napsal Osservatore Romano.

To je pravda, píše Greenslade, avšak titulní strana časopisu Charlie Hebdo musí být viděna v kontextu. Náboženství, včetně katolictví, bylo a je zneužíváno jako výmluva k násilí a vzhledem k zkušenosti redaktorů tohoto časopisu, je to zkušenost i ze současnosti.

Svoboda projevu má provokovat, má urážet, může být i nespravedlivá a jejím prostřednictvím se mohou jistě šířit i předsudky. Avšak to je pokuta, kterou musíme být za svobodu projevu připraveni zaplatit, míní komentátor.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
8106

Diskuse

Obsah vydání | 8. 1. 2016