Venezuela na hraně občanské války

15. 1. 2016

čas čtení 2 minuty


Naděje na pokojné předání moci po vítězství opozice ve volbách rychle vybledly. Navzdory slibu prezidenta Madura, že bude respektovat výsledky voleb, jeho vláda a její příznivci vedou odhodlaný boj za podkopání opozičního vítězství. Výsledkem je politicky bezvýchodný stav, který se snadno může proměnit v násilí, nebo ještě něco horšího.


Středopravicová Koalice demokratické jednoty spojená především nesouhlasem s vládní Sjednocenou socialistickou stranou Venezuely (USVP) získala absolutní většinu, dvě třetiny křesel ve 167 lenném Národním shromáždění. Mohla by prosadit změny ústavy a odstranit následky "bolívariánské revoluce" zesnulého prezidenta Huga Cháveze.

Krátce po volbách odcházející zákonodárci narychlo schválili 13 nových soudců Nejvyššího soudu. Pak krátce před přísahou Nejvyšší soud zabránil 4 poslancům v nástupu do funkce. I když jedním z nich byl i člen USVP, vyřazení tří opozičních poslanců znamená, že absolutní většina se změnila ve většinu prostou. Nakonec minulý týden starý parlament schválil vládě nový rozpočet, zatímco Maduro převedl dohled nad centrální bankou z parlamentu na prezidentský úřad.

Není jasné, jak bude nová parlamentní většina reagovat. Veřejnosti dochází trpělivost a volební výsledek odrážel rozšířený hněv na ekonomické neumětelství, které vedlo k nedostatku základního zboží a potravin. Pokles cen ropy je součástí problému, ale hlavní podíl má neschopnost spravovat průmyslovou infrastrukturu a utrácení výnosů z ropy na rozpočtové výdaje, především sociální programy zajišťující socialistům podporu nejchudších.

Prezident Maduro jmenoval novým viceprezidentem pro ekonomiku Luise Salase, zastánce tvrdé linie. Salas prohlásil, že "inflace neexistuje" a podnikatele označil za "ekonomický tumor".

Výsledek sporů může záviset na reakci armády. Ta se v klíčový okamžik postavila za volební výsledek, i když také opozici za některé kroky kritizovala. Maduro nařídil armádě, aby se stáhla do kasáren a přestala se angažovat v podnikání. Tím vznikly potenciální tenze mezi vládou a důstojnickým sborem.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8376

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2016