Bulharský Červený kříž: Očekáváme na jaře 3 - 4 miliony uprchlíků

27. 1. 2016

čas čtení 1 minuta


Uprchlická krize nekončí a na jaře se očekává příchod 3 - 4 milionů lidí do Evropy. Prohlásil to předseda bulharského Červeného kříže Christo Grigorov v rozhovoru pro agenturu Focus u příležitosti kulatého stolu věnovaného tématu "Integrace uprchlíků v Bulharsku: Realita a výzvy".


Podle Grigorova bude Bulharsko čelit mimořádně silné vlně uprchlíků, pokud EU nepřijme pravidla regulující přístup migrantů do EU. Grigorov dodal, že existují země s velkými finančními zdroji a adekvátními programy sociálního zabezpečení, aby takové výzvy zvládly, ale Bulharsko mezi ně nepatří.

Podle předsedy Červeného kříže Bulharsko jako člen evropské rodiny musí rychle zavést efektivní politiku vůči uprchlíkům. Podle jeho názoru lidé prchající před válkou, kteří prošli kontrolními stanovišti a registrací a splňují požadavky EU na přiznání azylu, by měli být do Evropy vpuštěni.

Grigorov dodal, že velký počet lidí využívá Bulharsko jako tranzitní zemi, protože je na tom ekonomicky nedobře a není považováno za atraktivní. Masivní příliv uprchlíků by měl být podle něj kontrolován, protože mezi migranty nejsou jen lidé prchající před válkou, ale také jiní, kteří využívají situace ke vstupu na území EU.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7107

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2016